Saxta bal ölümə apara bilər
Bizi izləyin

Bilgi.az

Saxta bal ölümə apara bilər

Saxta bal ölümə apara bilər

Özlərinin də əvvəllər balı Türkiyədən gətirdiklərini izah edən Werdohl'de bal istehsalı edən Bünyamin Özsoy 2007-ci ildə bir qovan ilə öz ehtiyacını qarşılamaq üçün hobbi olaraq başladığı arıçılığı bu gün ikinci bir peşə olaraq etdiyini söylədi.

Balın qatılığı rənginin və aromanın bölgənin iqlim şərtlərinə və bitki örtüyünə görə dəyişiklik göstərdiyini deyən Özsoy: "Bitki örtüyü və iqlim şərtlərindən ötəri burada çıxarılan ballar Türkiyədəki ballardan çox fərqlidir . Vətəndaşlarımızın böyük bir qismi bal istehsalı və istehlakı haqqında qulaqdan dolma məlumata sahibdir . Burada çıxarılan bal bir neçə növ çiçəkdən meydana gəldiyindən qısa müddətdə kristallaşır, şəkər olmur. Türkiyədəki ballar isə daha çox növ bitkidən toplanan tozcuqları ötəri rəngi , aroması tamamilə fərqlidir. "Deyə danışdı.

Balın 40 dərəcənin üstündə isidilərək süzüldüyündə və ya istehlak edildiyində xüsusiyyətinin və qida dəyərinin itdiyindən bəhs edən Özsoy bu şəkildə bal deyil, mürəbbə olunduğuna diqqət çəkdi. Saxta balın qlükoza maddəsinə su və bal aroması əlavə olunmasıyla da əldə edildiyini deyən Özsoy bunları söylədi:

" Əsli ilə saxta balı baxaraq, dadarak ya da iyləyərək ayırd etmək mümkün deyil. Xalq arasında balın saxta olduğunun qatılığı ilə alınan məlumatlarsa gerçəyi əks etdirmir. Fərq ancaq laboratoriya mühitində aparılan təhlillər sonrasında tam mənasıyla təyin oluna bilir. "

Bal istehsalçısı olaraq il içində bir neçə dəfə baytar yoldaşlığında seminarlarda qatıldıqlarını , arılar və şanın da ən az ildə bir dəfə nəzarət edildiyini yazan Özsoy "Saxta balın içinə şəkər xaricində qatqı maddəsi qatılmamışsa bir zərəri yoxdur. Ancaq gerçək baldan alınacaq vitaminləri saxta bal yeyərək almaq mümkün deyil" deyə qeyd edib.

interaztv.com

Oxumağa davam et
Reklam
Reklam

Gündəm