Tabloid.az
Bişirdikdə daha faydalı olan qidalar
Qida Araşdırma İnstitutunda işləyən ingiltərəli elm adamları çiy qidaların daha faydalı olduqları fikri ilə razılaşmırlar. Onlar bəzi tərəvəzlərin bişirildikdə daha faydalı olduqlarını sübut ediblər. Mütəxəssislərin fikrincə, kök, pomidor, ispanaq və brokkoli kimi tərəvəzləri bişirdikdə onların qida dəyəri artır.
Kök
Məsələn, kökü çiy yemək elə də faydalı hesab edilmir. Çünki onun tərkibindəki beta-karoten ancaq tərəvəz bişirildikdə üzə çıxır. Qaynadılmış kökdəki antioksidant çiy kökdəkindən 3 dəfə çoxdur.
İspanaq və brokkoli
Bişmiş ispanaq və brokkoli də çiy şəkildə sağlamlığımıza yararlı hesab edilmir. Bişmiş ispanaq və brokkolidə 30 faiz daha çox karotenoit maddəsi var.
Pomidor
Qaynadılmış və ya sobada bişirilmiş pomidor daha faydalıdır. Çünki bişirmə əməliyyatı pomidorun tərkibindəki likopenin üzə çıxmasına səbəb olur. Likopen qan damarları problemləri və xərçəng riskinin azaldılmasında önəmli rol oynayan bir antioksidandır.
Tabloid.az
-
Hadisə11:18
"Oğlan subay olub, qız isə..." - Bakıda gənclər hamamda necə ölüb? - VİDEO
-
Dünya10:41
Rusiya hərəkətə keçdi: Bu ölkə qırıcıları havaya qaldırdı
-
Avropa10:15
Zelenskini öldürmək istəyən şəxs bu ölkədə saxlanıldı
-
MDB09:48
Moskvada motosikletçini öldürən Şahin Abbasovun mənzilindən görün nə qədər pul tapıldı - FOTO
-
Yaxın Şərq09:12
İsrail İranı vurdu: görün neft bahalaşaraq neçəyə oldu
-
Hadisə08:07
Qızı ilə Kürdə batan atanın meyiti TAPILDI
-
Magazin106:16
Əməkdar artist: “Oğlumun vəfatından sonra yatmıram”
-
Kriminal03:30
Sumqayıtda AİLƏ FACİƏSİ: oğul ata-anasını qətlə yetirdi - YENİLƏNDİ