Sağlamlıq
Bağırsaq və qara ciyər xərçənginin çarəsi
Payız və qış aylarının ən faydalı tərəvəzlərindən olan çuğunduru həm çiy, həm də bişmiş yemək olar. Bu tərəvəzdən bir-birindən dadlı salatlar və şorbalar bişirmək, həmçinin, şirəsini içmək mümkündür.
Publika.az çuğundurun faydalı xüsusiyyətlərini araşdırıb. Bu yazını oxuduqdan sonra çuğunduru süfrənizdən əskik etməyəcəksiniz.
1. İflic, infarkt riskini azaldır
Çuğundur kalium, maqnezium, dəmir, B6, A və C vitamini baxımından çox zəngindir. Ancaq onun ən faydalı xüsusiyyəti çoxlu miqdarda nitrat ehtiva etməsidir. Nitrat sayəsində iflic, infarkt riskini azaldır. Qandakı oksigenin miqdarını artırır. Ümumiyyətlə, mütəmadi olaraq çuğundur yemək ürək sağlamlığı üçün çox önəmlidir.
2. Antioksidant mənbəyidir
Antioksidantlar immunitet sistemini gücləndirir. Həmçinin xolesterinin səviyyəsini aşağı salır.
3. Beyin üçün faydalıdır
İnsan yaşlandıqca hafizəsi zəifləyir. Ancaq çuğundur yeyən insanların yaddaşı güclü olur. Çuğundur beyinə daha çox qan və oksigen getməsini təmin edir.
4. Sümükləri gücləndirir
Çuğundurun tərkibindəki təbii minerallar sümükləri möhkəmləndirir, kalsiumun orqanizm tərəfindən daha yaxşı mənimsənilməsini təmin edir. Çuğundur sümükləri gücləndirən C vitamini, fol turşusu ilə də zəngindir.
5. Enerji verir
Araşdırmalar çuğundurun bədənə enerji verdiyini ortaya çıxarıb. Hər hansı zehni və ya fiziki fəaliyyətdən öncə çuğundur yemək lazımdır. Beləliklə, bədən daha gec yorulur və halsızlığın qarşısı alınır.
6. Qandakı şəkərin miqdarını tənzimləyir
Çuğundur qandakı qlükozanın səviyyəsini stabilləşdirir. Şəkər xəstələrinə həftədə 3 dəfə çuğundur şirəsi içmək məsləhət görülür.
7. Çəkini azaldır
Çuğundur az kalorili, bol lifli tərəvəzlərdən biridir. Elə buna görə də bədəndəki yağları əridir, orqanizmi toksit və ödəmdən təmizləyir.
8. Xərçəngə qarşı
Mütəmadi olaraq çuğundurdan istifadə edərək bağırsaq və qara ciyər xərçənginin qarşısını almaq olar.
9. Qanı təmizləyir
Çuğundur qanı təmizləyən ən təsirli qidalardan biridir. Mütəmadi olaraq istifadə etdikdə qan çirkliliyinin səbəb olduğu dəri problemlərinin, o cümlədən sızanaq və cizvələrin qarşısını alır.
10. Yaşlanmağa qoymur
Antioksidantlarla və vitaminlərlə zəngin olduğu üçün orqanizmi yaşlanmağa qoymur.
11. Kəpəklə mübarizə
Zülal, fosfor, kaliumla zəngin olan çuğundur baş dərisinə də yaxşı təsir edir. Çuğundur yeyənlərdə baş dərisinə qan yaxşı işlədiyindən ölü dərilər təmizlənir, kəpəyin qarşısı alınır, dəri daha gec yağlanır, yeni tükün əmələ gəlmə prosesi sürətlənir.
Ləman Sultan
-
Avropa13:16
Fransanın ikiüzlülüyü: Avropada Rusiya qazının ən böyük alıcısı oldu
-
Region12:41
Özünün dənizə çıxışı yoxdur, başqalarını şirnikləndirir: İrəvan Ər-Riyadda nə təklif edib?
-
Hadisə12:15
Məktəbin həyətində faciəvi şəkildə ölən 10 yaşlı Fərhanın FOTOSU
-
Nida Xəbər 11:43
Prezidentin yüksək vəzifəyə təyin etdiyi Anar Axundov kimdir? - DOSYE
-
Sosial11:12
Aytən Səfərovanın son vəziyyəti AÇIQLANDI
-
Cənubi Qafqaz10:55
Rusiyanın Gümrüdəki hərbi bazasına hücum oldu - DETALLAR
-
Dünya10:15
Bayden İsrailə bu İsrail şəhərinə hücumu qadağan etdi: Rusiya ələ saldı
-
Nida Xəbər 09:30
Bakıda bu ərazi sökülür - Sakinlər narazıdır