Dünya
Öpüş mükafatı alan aşpazlar və Putinin sirli yeməkləri – Kreml mətbəxində zəhər təhlükəsi
Yəqin ki, 2015-ci il 24 noyabr tarixində Suriya sərhədində Rusiya təyyarəsinin Türkiyə tərəfindən vurulması ilə Ankara və Moskva arasında başlanan “soyuq müharibə”dən 9 ay sonra Ərdoğanın Sankt-Peterburqa səfərini unutmamısınız.
Putin türk liderini “Konstantinov” sarayının “Yunan” zalında
qəbul etmişdi və bununla rusların İstanbula iddiasını sətiraltı
vurğulamışdı. Ərdoğan da güman ki, bu “vurğu”nu anladı, lakin 15
iyul çevriliş cəhdini yaşamaq bir ölkənin liderinin həmin vaxt
hansısa “vurğulara” görə diplomatiyanı kənara qoyması ağılsızlıq
olardı. Ərdoğan da belə etdi. Putin isə əlinə düşən fürsətdən
istifadə edərək vurduğu “zərbə”nin arxasından jest etdi: nahar
masasında üz-üzə əyləşən hər iki liderin önündə öz fotolarının
olduğu boşqablar var idi. Bu, Putinin “zərbə”dən sonra türk liderin
könlünü almaq gedişi idi. O, Ərdoğana “sən əziz qonaqsan” demək
istəyirdi. Həm də bunun Kremlin mətbəx ənənələrinin gələcək
müttəfiqə nümayişi deyə bilərik.
Publika.az məhz həmin görüşdən sonra bir daha gündəmə gələn Kremlin mətbəx sirlərini xarici mənbələrdən araşdırıb.
Kreml ənənələrinə görə, əziz qonaqlara farfor boşqabları hədiyyə
etməyi sevirlər. Yemək masasında xidmət böyük servizlərdə edilir və
həm də Rusiyanın “ağ qızılı” nümayiş olunur.
Rus farforunu yaratmaq cəhdi I Pyotrda uğursuz alındı. Pyotrun
bunun üçün xaricdən dəvət etdiyi əcnəbi ustalar işin öhdəsindən
gələ bilmədilər. Əvəzində rus ustalar işin öhdəsindən gəlməklə
əcnəbilərə ehtiyac olmadığını göstərdilər.
1744-cü ildə imperatriça Yelizavetanın göstərişi ilə Neva
çayının sahilində “perselinovaya manufakturası” yaradıldı. O
zamanlar ağ farfora “perselinovaya” deyilirdi. Demək olar ki, iki
yüz il ərzində bu manufaktura mövcud oldu, inkişaf etdi və
imperator ailəsinin yemək masasına layiqincə xidmət etdi. Amma
1990-cı illərdə Rusiyanın birinci şəxsləri nədənsə “ağ qızılı”
unutmuşdu.
Rus farforu Kremlin masalarına yalnız Sankt-Peterburqun 300
illik yubileyi ilə qayıtdı. İndi isə Kremlin zallarında xüsusi
servizlər yaradılıb. Misal üçün, Rusiya gerbinin təsvir olunduğu,
yaxud müqəddəs Andrey ordeninin həkk edildiyi ağ farfor qabları
görmək olar.
O haqda əfsanələr dolaşır ki, Kremldə həmişə dadlı yeməklərə
üstünlük verilib. Sovet vaxtında bir çox nazirliklər və idarələr
özlərində köməkçi təsərrüfatlar saxlayırdılar. Belə təsərrüfat həm
də Kremldə var idi. İndi Kremlin mətbəxində bir neçə şəxsi
təsərrüfat mövcuddur. Prezident Administrasiyasının əməkdaşlarının
qidalanması, protokol tədbirlərinin, qəbulların və digər təntənəli
tədbirlərə xidmətin göstərilməsi kimi işlərə “Kreml qidalanma
kombinatı” (FQBU) baxır. Yemək zallarında əsasən köhnə qaydalar
saxlanılıb və burada 1000 nəfər eyni vaxtda qidalana bilər. Kremlin
öz mətbəxi isə daha kiçikdir: 200-250 nəfərlik.
Kremlin mətbəxinə yaxından bələd olmaq üçün Vladimir Şevçenkonun
“Prezidentlərin yanında Kremlin gündəlik həyatı”
kitabı yaxşı vəsaitdir. V. Şevçenko faktiki olaraq müasir Kreml
protokolunun atası hesab olunur. O, Mixail Qorbaçov, Boris Yeltsin
və Vladimir Putinin məsləhətçisi olub.
Onun kitabında Kremlin mətbəxi və aşpazları haqda çox maraqlı
təfərrüatlar var.
Kəşfiyyat bürosunu xatırladan mətbəx
Stalinin vaxtında Kremlin mətbəxi məxfi obyekt kimi qorunurdu.
Sovet illərində burada aşpazlardan tutmuş xidmətçilərə, hətta
təmizliyə baxanlara qədər bütün personal Dövlət Təhlükəsizlik
Komitəsinin (KQB) əməkdaşlarından ibarət idi. Mətbəxdə işləmək üçün
əsasən qüsursuz insanları seçilir və onun bütün tərcümeyi-halı
dərdindən öyrənilirdi. Mətbəxdə işləyənlərin konkret sahəsi yox
idi. Burada hər kəs hər işi bacarırdı, bir sözlə universal idi.
Siyasi Büronun üzvlərini “obyekt” adlandırır və mətbəxdə kimin
hansı nömrə ilə gəldiyini bilirdilər.
Brejnevin öpdüyü aşpazlar
Brejnev ova getməyi sevərdi. Baş katib ova gedərkən, onun üçün
iki briqada hazırlanırdı. Bir briqada Brejnevin mühafizəçiləri,
digəri isə yeməkləri bişirən. Ovdan öncə yerkökü və kartofla donuz
sümüklərindən təzə şorba bişirirdilər. Ovdan sonra isə hər şey əla
olurdu. Qənimətlər mətbəxə gətirilir və ləziz yeməklər
hazırlanırdı. Brejnev adətən mətbəxə gələr və aşpazlara təşəkkür
edərdi. Bəzən hətta onları öpərdi də.
Zəhərlənmək qorxusu
Kremldə rus mətbəxini yeni formatda baş aşpaz Konstantin Makridin
tətbiq etdi. Məhz onun dövründə masalara çökədən, qazdan, maral
ətindən, giləmeyvələrdən yeməklər əlavə olundu. Həmçinin, fəsəli də
menyuya salındı.
“Biz əvvəllər heç vaxt qəbullar üçün fəsəli hazırlamırdıq”, - Kremlin mətbəxində 30 il işləmiş qoca aşpaz Yuri Qubennikov “Komsomolskiy Pravda” qəzetinə danışır.
“Lakin yeni aşpaz yeni yanaşma gətirdi və fəsəli
hazırlamağa da başladı. Həmçinin, digər qeyri-adi təamları da.
Məsələn, Yeni il qəbuluna az duzlu ispanaqlı blinçiklər
verildi”.
Lakin Rusiyada çox sevilən göbələklər K. Makridinin dövründə
Kremlin mətbəxindən uzaq düşmüşdü.
“Bəzi məhsullar var ki, onlar təhlükəlidir. Misal üçün, ağ
göbələklər. Onlarda zəhərli maddələr var və mən bunu menyuya qata
bilmərəm”, - K. Makridi “interviewrussia.ru” portalına müsahibəsində bunu belə
izah edir.
Onun sözlərinə görə, rəsmi qəbullar üçün nəzərdə tutulan bütün
məhsullar yoxmaladan keçir. Banketdən iki gün əvvəl aşpaz balığı və
əti sifariş edir, bir gün əvvəl isə tərəvəz və meyvələri. Hər
qəbuldan əvvəl Federal Təhlükəsizlik Xidmətindən həkimlər gəlir və
məhsulları analiz edirlər.
Xarici qonaqların menyusu protokol xidmətləri ilə müzakirə
olunur. Buna səbəb milli xüsusiyyətləri nəzərə almaqdır. İşə
texnoloqlar, həkimlər və aşpazlar qoşulur.
Stalinin şərabı, Brejnevin qayğanağı və araq xəstəsi
olan Yeltsin
Bayram menyusu, misal üçün yeni il qəbulları insanı
heyrətləndirir. 1963-cü ilin 31 dekabrında masalarda dən-dən kürü,
ilanbalığı, limonlu qızılbalıq əti, təbii krablar, donuz balası,
quş və ov quşları, kələm salatı, maral kababı, qəhvə, pirojnalar,
meyvələr və daha nələr, nələr...
Sovet vaxtı əsasən spirtli içkilərə üstünlük verilirdi. İndi isə
şəraba.
Kremlin rəhbərləri yeməkləri çox sevib. Stalin, Xruşov və Brejnev uzun sürən qonaqlıqları çox xoşlayırmış. Həmçinin, Qorbaçov da çox iştahalı olub. Yeltsin isə yemək məsələsində tələbkar deyildi və daha çox sadə yeməklərə üstünlük verirdi.
Stalin əsasən rus mətbəxini sevib. Hərçənd onun qonaqları üçün
daha çox gürcü mətbəxi hazırlanırdı. O, ömrünün son illərində su
ilə durulaşdırılmış konyak və kəmşirin şərab içirmiş.
Brejnev “kurnik”i çox sevib. Qat-qat xəmirin içinə toyuq,
göbələk, göyərti, yumurta yığılır, hər qat doldurulur. Buna
“kurnik” deyilir. Onun digər sevimli yeməyi qayğanaq olub.
Vladimir Şevçenko öz kitabında yazır ki, Boris Yeltsin ov
quşunun ətini, həmçinin, qaban və maral ətini çox sevirmiş. Digər
tərəfdən, dana kolbasasına üstünlük verirdi. Lakin xarici
səfərlərdə qəbullar zamanı ekzotik yeməklədən imtina edirdi. İçki
isə onun ən sevimli peşəsi idi. Yeltsin əsasən arağın və
keyfiyyətli konyakın xəstəsi idi.
Putin niyə çarların yediyi yeməklərə üstünlük
verir?
Rusiyanın indiki prezidenti Vladimir Putin isə gözəl və dadlı
hazırlanmış yeməkləri sevir.
Kreml kombinatının keçmiş baş aşbazı Mixail Jukov deyir ki,
Putin yeməkdə vasvası deyil: “Əgər ət və balıq arasında seçim
varsa, balığı üstün tutacaq. Əsasən qoyun ətini sevir. Dondurma
istisna olmaqla, ümumiyyətlə şirin şeylərə laqeyddir. Uzun
müddətdir ki, yaşıl çaydan istifadə edir”.
2012-ci ildə Rusiya lideri öz mətbəxini Milli Televiziya
Yayımının çəkiiş qrupunun üzünə açdı. Aydınlaşdı ki, Puti səhər
məşqindən sonra balla sıyıq və kəsmin yeyir, bildirçin
yumurtalarını çiy-çiy içir. Bundan başqa Putin çuğundur və
qıtıqotundan hazırlanan kokteyli seçir.
2003-cü ildə Kalininqarada gedərkən qırmızı kürü ilə qutablar,
hisdə qurudulmuş angvil və çiyələkli bilinçklər sifariş etdi.
2008-ci ildə Tatarıstan səfər zamanı salar, əriştəli toyuq şorbası,
düyü ilə mal əti və piroq yedi. 2013-cü ildə kombaynçılarla
birlikdə borşa nahar etdi.
Kreml mətbəxinin “kral aşpazı” adlandırılan Deniz Mitroxinin
deyir ki, son zamanlar Putinin menyusunda müəyyən dəyişikliklər
edilib.
“Biz dəbdə olan çərəzlərdən imtina etdik və qədim reseptlərə
qayıtdıq. Misal üçün, çar dövründə dəbdə olan bal və fındıqla
bişirilmiş piroqlar mövsümün hitinə çevrilib. Bu, sirli və
maraqlıdır”, - deyə o bildirir.
Asif
-
İdman11:25
Ulduzu sönən futbolçunun parlaq gözəli - FOTOLAR
-
Nida Xəbər 10:47
Ermənilər Azərbaycanın nəzarətinə keçəcək körpünü tutdular
-
ABŞ10:17
Arxeoloqlar ABŞ-ın ilk prezidentinin içki anbarını tapdılar: Görün nə içirmiş - FOTO
-
Region09:06
I Aram Ərdoğana cavab verdi: Unutmayın ki...
-
Nəqliyyat08:32
Bu yollarda tıxac var - SİYAHI
-
MDB08:17
Generalın və ailəsinin əmlaklarının üzərinə həbs qoyuldu
-
ABŞ08:05
Rusiya nüvə başlığı daşıya bilən peyk hazırlayır - ABŞ
-
Nida Xəbər 07:50
Peter Siyartonun Azərbaycana rəsmi səfəri başladı