Sağlamlıq
Hansı çörək nəyə faydalıdır?
Yüz illərdir ki, dünyada ən çox istifadə edilən qida çörəkdir. Odur ki, çörəyin çoxlu çeşidləri var. Ancaq son illər diyetoloqlar çörəyin kökəlməyə səbəb olduğunu dediklərindən, ondan imtina edənlərin sayı artmağa başlayıb. Lakin həkimlər bildirirlər ki, çörək nəinki kökəltmir, əksinə, sağlamlıq üçün faydalıdır.
Bəs hansı çörək növü daha faydalıdır?
Publika.az bu sualın cavabını araşdırıb:
Çovdar çörəyi
Digər çörək növləri ilə müqayisədə daha az karbohidrat ethiva edir. Tərkibində yüksək miqdarda zülal var. İnsanı uzun müddət tox saxlayır və enerji verir. Ona görə də arıqlamağa kömək edir.
Bütöv dənli buğdadan hazırlanan çörək
Belə çörək keyfiyyətli lif qaynağı hesab edilir. Həzmi yavaşladaraq bədəni uzun müddət enerji ilə təmin edir. Həmçinin qandakı şəkərin miqdarını sabit saxlayır. Vitamin və minerallarla zəngindir.
Kəpəkli çörək
Tərkibində bol miqdarda vitamin və zülal var. Bağırsaqların işini asanlaşdırır. Bağırsaq xərçənginə yaxalanmaq riskini azaldır. Ehtiva etdiyi lif sayəsində həzmə kömək edir.
Ağ çörək
Bütün həkimlər deyirlər ki, sağlam qalmaq üçün əsas qayda 3 ağ qidadan uzaq durmaqdır. Bunlar - şəkər tozu, duz və əla növ undur. Əla növ unda qida maddələri və vitamin dəyəri az olur. Belə çörəyin tərkibində qlüten, nişasta və şəkər olduğu üçün sağlamlığa zərərlidir.
Ləman Sultan
-
Sosial28 Mart 22:50
Əhaliyə ŞAD XƏBƏR: pensiya və müavinətlər artırıla bilər - VİDEO
-
İdman28 Mart 22:24
UEFA-dan Avro-2024-lə bağlı YENİLİK - Yekun qərar bu tarixdə veriləcək
-
Magazin228 Mart 22:00
Sevgilisi məşhur aktrisanı döydü: "Aylarla..."
-
Sosial28 Mart 21:36
Daxili İşlər Nazirliyi əhaliyə ÇAĞIRIŞ ETDİ
-
İnanc28 Mart 21:24
Ramazanın 19-cu gününün duası - İmsak və iftar vaxtı
-
Sosial28 Mart 20:24
Şahmar Hüseynova yeni VƏZİFƏ VERİLDİ - FOTO
-
Maraq dünyası28 Mart 20:15
"Tarqovı"da çiy ətdən libas geyinən qızdan QƏRİBƏ HƏRƏKƏTLƏR - VİDEO
-
Art28 Mart 19:36
Azərbaycan və Türkiyə birgə film çəkəcəklər - ADI AÇIQLANDI