Sağlamlıq
Soğan bitkisi niyə göz yaşardır? - ARAŞDIRMA
Elm adamları soğan doğrayarkən insanların gözlərinin yaşarmasına dair yeni faktlar aşkar edib.
Publika.az xəbər verir ki, ABŞ-ın Klivlend şəhərində yerləşən Case Western Reserve Universitetində aparılan araşdırmalar soğanın tərkibindəki fermentlərin mikrob və böcəklərə qarşı biokimyəvi mühafizə mexanizmini hərəkətə keçirdiyini ortaya çıxarıb.
Həmin fermentlər soğandakı sulfidləri parçalayaraq kükürd oksidlərinə çevirir. Kükürd oksid qısa müddətdə uçucu hal alır və havada sürətlə yayılır. İnsan gözünə təsir etdikdə isə yandırıcı bir asitə çevrilir. Bunun nəticəsində isə göz kanalları tıxanır.
Lakin elm adamlarının fikrincə, soğan doğrayarkən gözlərin yaşarmasına bu kimyəvi maddə birbaşa olaraq səbəb olmur. Kükürd qazının göz yaşı ilə diffuziyası nəticəsində kükürdlü asit əmələ gəlir. Yalnız bu qazın gözü təhrik etməsi nəticəsində gözdən yad maddələri təmizləmək üçün göz yaşı ifraz olunmağa başlanır.
Zümrüd
-
Magazin116:03
Məşhurlar televiziyaların paxırını açdılar: “Yatağa girib irəli gedirlər”
-
MDB15:17
İstanbul razılaşması: Moskva Kiyevə hansı zəmanəti veribmiş? - Lavrov sirri açdı
-
Nida Xəbər 15:02
Bu universitetin mətbuat katibi vəzifəsindən ayrıldı - FOTO
-
İqtisadi gündəm14:17
Azərbaycan əhalisi ərzağa bu qədər pul xərcləyir: Maaşdan yerdə nə qalır?
-
Səhiyyə13:51
Teymur Musayev əmr imzaladı - Bu uşaqlara...
-
İdman13:26
Musa Qurbanlının Messi ilə FOTOSU yayıldı: Onlar necə görüşüb?
-
İdman13:01
"Real"ı yarımfinala daşıyan Luninin memar gözəlçəsi - FOTOLAR
-
Sosial12:31
Kəmaləddin Heydərov onu yüksək vəzifəyə təyin etdi - FOTO