Bir dəfəyə nə qədər kabab yemək olar? - Faydalar və fəsadlar
Bizi izləyin

Sağlamlıq

Bir dəfəyə nə qədər kabab yemək olar? - Faydalar və fəsadlar

Sağlamlığa zərər vermədən bir dəfəyə nə qədər kabab və digər ət məhsulları yemək olar?

Məşhur diyetoloq Yuliya İqnatenko ət məhsullarından düzgün istifadənin qaydalarını açıqlayıb.

Publika.az xəbər verir ki, diyetoloq maraqlı araşdırmasını sadə yollarla izah edib.

Quş əti əla protein mənbəyidir. Bədəni bir çox qida ilə təmin edir: yod, dəmir, sink, vitaminlər (xüsusilə B12) və əvəzolunmaz yağ turşuları. Yağsız toyuq proteini də amin turşularının mənbəyidir. Quş əti yemək əzələləri və sümükləri gücləndirir, zədə və osteoporoz kimi xəstəliklərin riskini azaldır.

Qırmızı ətə dırnaqlı heyvanların əti daxildir: mal əti, quzu və donuz əti. Tərkibində B vitaminləri, fosfor, kalium və sink, mal əti dəmir, donuz əti isə selenium mənbəyidir.

Ultra emal edilmiş ətlər: kolbasa, burger köftesi, bastırma çox miqdarda doymuş yağ ehtiva edir. Pəhrizdə bu qidalar minimuma endirilməlidir.

Balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi quş əti yemək tövsiyə olunur. Əksər ölkələrdə pəhriz tövsiyələri qırmızı ətin (mal, dana, quzu, donuz əti, geyik əti, keçi) istehlakını məhdudlaşdırır. Qırmızı ətin bir porsiyası gündə təxminən 70 q və ya həftədə 350-500 qramdır.

Qırmızı ətdən məhdud istehlak xərçəng inkişaf riskinin artması ilə əlaqələndirilir. Rusiya Federasiyasında Xroniki Qeyri-yoluxucu Xəstəliklərin Qarşısının Alınması üzrə Milli Təlimatlara əsasən, qırmızı ətin, xüsusilə də işlənmiş ətin yüksək istehlakı kolorektal, mədəaltı vəzi, nazofarenks, döş, prostat və böyrək xərçəngi riskini artırır. İşlənmiş qırmızı ətin həddindən artıq istehlakı da piylənmə və diabet riskinin artması ilə əlaqələndirilir.

Diyetoloq qeyd edib ki, əgər qablaşdırılmış ət alırsınızsa, onun tərkibində nə qədər yağ olduğunu görmək üçün qidalanma etiketini yoxlayın. Yağ tərkibi 10% -dən çox olmayan ət və ət məhsulları seçin.

Cəmilə

...

Oxumağa davam et
Reklam
Reklam

Gündəm