Sağlamlıq
Ölüm riskini 33% AZALDAN PƏHRİZ - Xərçəngin inkişaf riskini də aşağı salır
![](https://publika.az/storage/2024/06/15/pehriz.jpg?v1718885735)
Tədqiqat göstərir ki, yaşıl pəhriz vaxtından əvvəl ölüm riskini 33% azaldır.
Publika.az xəbər verir ki, bu barədə "Daily Mail" məlumat yayıb.
Harvard Universitetinin alimləri 34 il ərzində 200.000-dən çox sağlam amerikalı böyükləri izləyiblər. Alimlər müəyyən ediblər ki, az ət və daha çox bitki mənşəli qidalar qəbul edən və işlənmiş qidalardan uzaq duran insanların ölüm riski 33% azdır. Onların həyati təhlükəsi olan hər hansı xroniki xəstəlik: xərçəng, ağciyər xəstəliyi və ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riski də aşağı olub.
"Yaşıl pəhrizin ən ciddi tərəfdarlarının pəhrizində meyvə və tərəvəzlər gündəlik pəhrizin yarısını təşkil edib. Protein əsasən qoz-fındıq, lobya və mərciməkdən əldə edilib. Bununla belə, onlar gündə 50 q-dan az yumurta, balıq, ət və şəkər yeyiblər. Bu pəhrizlə yemək istixana qazı emissiyalarını 29% azaldır və orta pəhrizdən 21% az gübrə istifadə edir. Tədqiqat müəllifləri qeyd ediblər ki, bu, onu təkcə insanlar üçün deyil, həm də planet üçün faydalı edir.
Hüseyn İbadlı
![Publika.az](https://publika.az/assets/main/image/logo-nav.png)
-
Dünya16:08
Putin öz NATO-sunu yaradır: ABŞ detalları açıqladı
-
Dünya14:58
Rahibdən yemək istədi, qaşıqla öldürüldü
-
Ekologiya14:17
Hava ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ
-
İdman13:36
Corcinanın gözəllərdən ibarət azarkeş qrupu: Belə dəstəklə çempion olmayacaqlar? - FOTOLAR
-
Sosial13:01
Sabah yağış yağacaq - PROQNOZ
-
Dünya12:41
Bardella Makrona qarşı çıxdı: "Seçiləcəyim təqdirdə bu ölkəyə..."
-
İdman11:31
Bu seksual gözəl İvanaya rəqib oldu: Avro-2024-də hamı ondan danışır - FOTOLAR
-
Dünya11:21
Vyetnam ABŞ-ın hədəsinə baxmayaraq Putini qəbul etdi: Vaşinqton nədən qorxur?