Gənclik pəhrizi: Həm də dərini cavanlaşdırır
Bizi izləyin

Sağlamlıq

Gənclik pəhrizi: Həm də dərini cavanlaşdırır

“Pəhrizə yüksək miqdarda qidalı rasionun daxil edilməsi təkcə bütövlükdə orqanizmə deyil, həm də dərinin, saçın və dırnaqların vəziyyətinə faydalı təsir göstərəcək”.

Publika.az xəbər verir ki, bunu kosmetoloq Elena Anoiko deyib.

O əlavə edib ki, protein əsas mənbələri ət, balıq və yumurtadır:

“Yağsız ət əzələ yığmağa, çəkini idarə etməyə kömək edir və maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır. Ət həm də B vitaminləri, dəmir, fosfor və sink mənbəyidir. Orta hesabla 100 q ətin tərkibində 20-25 q protein var. Onun orta gündəlik qəbulu hər kq bədən çəkisi üçün 0,75-1,5 q təşkil edir və bunun 55%-ni heyvan zülalları təşkil etməlidir”.

Onun sözlərinə görə, qırmızı balıq və treska ciyəri təkcə zülalla deyil, həm də orqanizmdə iltihabı azaldan və dərinin nəm səviyyəsini saxlayan omeqa-3 doymamış yağ turşuları ilə zəngindir:

“Balıqda həmçinin dəriyə sağlam və parlaq görünüş verən, fotozədələrdən qoruyan və yaşlı ləkələrin yaranmasının qarşısını alan güclü antioksidant olan astaksantin var. ÜST gündə təxminən 300 q balıq yeməyi tövsiyə edir”.

O, həmçinin qeyd edib ki, toyuq yumurtası, ət kimi yüksək keyfiyyətli zülalların və amin turşularının əla mənbəyidir. Gündəlik norma gündə 2-3 ədəddir:

“Əsas yağ turşuları qozda, kətan toxumunda və çiada olur. Bədənin qida və vitamin A, D, E və K vitaminlərini mənimsəməsinə kömək etdiyi üçün onları pəhrizinizə daxil etməyə dəyər. Sağlam yağların ən məşhur mənbələrindən biri avokadodur. Tərkibində demək olar ki, bütün əvəzolunmaz yağ turşuları, E vitamini və antioksidantlar var ki, bu da dərini nəmləndirməyə və zədələnmədən qorumağa kömək edir”, - kosmetoloq əlavə edib.

Sonda bildirib ki, sağlamlığın və gəncliyin qorunmasına kömək edəcək əsas qayda pəhriz və 30% zülal, 30% yağ və 40% karbohidrat nisbətinə uyğunluqdur.

Aysel Şahmar

Oxumağa davam et
Reklam
Reklam

Gündəm