Sağlamlıq
Qida dadlandırıcıları sağlamlığa ciddi ziyan vurur: Bu cür ağır xəstəliklər yaradır
Alimlər tərəfindən aparılan araşdırmalar "Ksilitol" adlı aşağı kalorili süni dadlandırıcının infarkt, ürək çatışmazlığı, beyində laxtalanma və insult kimi kritik sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyini ortaya çıxarıb.
Publika.az xəbər verir ki, Ankara Koru Xəstəxanası Ürək Mərkəzinin qurucusu, professor Sinan Altan Kocaman bu dadlandırıcıların qanda laxtalanma sürətini 50 faiz artırdığını bildirib.
O, ksilitolun hazırda demək olar ki, bütün qida sənayesi tərəfindən istifadə edildiyini qeyd edib:
"Onları qida kimi qəbul etdikdə bədəndə normal olandan min dəfə çox qanda dolaşır. Həmçinin qanda dolaşan miqdarın trombositləri aktiv edib-etmədiyi yoxlanılıb. Bir desert yediyiniz zaman bu qida dadlandırıcılarını ehtiva edən qanınız normal səviyyənin min qatına çatır və trombositlərin aktivləşmə səviyyələri onları gündə bir dəfədən çox istehlak edənlərlə bir dəfə istehlak edənlər arasında fərqlidir. 3-4 dəfə istehlak etdikdə qanda çoxalır və həmin an qan laxtalanma riskini artırır”.
Roza Şəfiyeva
-
MDB16:42
Moskva qovrula bilər: Elə istilər gəlir ki...
-
MDB15:58
Cəhənnəm yaşatdılar: Rusiya prezident briqadasını 500 kiloqramlıq bombalarla vurdu
-
MDB15:25
Putin orduya göstəriş verdi: bu tarixə qədər Kursku alın!
-
Cənubi Qafqaz15:12
Xankəndidən qaçan erməninin Zəngəzurla bağlı dedikləri İrəvanı qarışdırdı
-
Dünya14:42
Tramp çıxışı ilə dünyanı təəccübləndirdi: Putindən qorxur?
-
Maraq dünyası14:04
Beləsi olmamışdı: Görün gəlin nikah masasına nə ilə gəldi - FOTOLAR
-
Sosial12:50
Sabah yağış yağacaq, şimşək çaxacaq
-
İqtisadi gündəm12:15
Pensiya alanlara ŞAD XƏBƏR: bu qədər artırılacaq