Sağlamlıq
Anemiyaya səbəb olan DƏMİR AZLIĞI - Ən çox hansı qidaları yeməliyik?
Dəmir kimi bir elementin çatışmazlığı ilə insan bədənində anemiya inkişaf edir. Xəstəlik nəfəs darlığı, zəiflik, başgicəllənmə, titrəmə, sinə ağrısı ilə müşayiət olunur.
Publika.az xəbər verir ki, mütəxəssislər özünüzü normal hiss etməyiniz üçün pəhrizinizə dəmiri yüksək olan qidaları daxil etməyi təklif edir.
Paxlalılar ən çox dəmir ehtiva edir. 200 qram qaynadılmış mərciməkdə 6,6 mq dəmir, qara lobyada isə bu vacib element daha çoxdur.
Sakatatda da (Orqan ətləri: Qaraciyər, ağciyər, böyrək, ürək, qarın və s.) kifayət qədər dəmir var. 85 q bişmiş qaraciyərdə 5,2 mq dəmir var (gündəlik dəyərin təxminən üçdə biri).
100 qram tofunun (Tofu soya paxlasından hazırlanan yüksək proteinli, bitki əsaslı qidadır) tərkibində təxminən 3,4 mq dəmir və ya böyüklərin gündəlik ehtiyacının 19%-i var.
Bir fincan bişmiş ispanaqda 6,4 mq dəmir var.
Qırmızı ət və tünd şokolad dəmirin tərkibində təxminən bərabərdir,
10 qram anakardiyanın tərkibində təxminən 1,9 mq dəmir və ya gündəlik dəyərin 10%-i var.
Hüseyn İbadlı
-
Magazin105:15
Röya Ayxan yeni imicdə - FOTO
-
Hadisə01:41
Bakıda güclü yanğın baş verdi - FOTO/VİDEO (YENİLƏNDİ)
-
Hadisə01:11
Sumqayıt səmasında nə baş verir? - VİDEO
-
Qoroskop00:15
Günün ULDUZ FALI: həmin məlumatı eşidəcəksiniz
-
Magazin119 Sentyabr 23:00
QALMAQAL BÖYÜYÜR: "Sən özün tutub sürünürsən" - VİDEO
-
Rəsmi xronika19 Sentyabr 21:10
Bu da “Aghdam City Hotel” - FOTO/YENİLƏNDİ
-
Magazin119 Sentyabr 20:48
Dilarə bu məşhur şəxsin nəslindən imiş... - VİDEO
-
MDB19 Sentyabr 20:36
Moskvadan Paşinyana SƏRT MESAJ: "Sağlam düşüncəyə və məntiqə ziddir"