Sağlamlıq
Qırmızı şərab içdikdən sonra baş niyə ağrıyır? - Sən demə...
Alimlər insanın niyə qırmızı şərab içdikdən sonra başının ağrıdığını öyrəniblər.
Publika.az xəbər verir ki, bu barədə “The Conversation” jurnalı yazır. Nəşrin yazdığına görə, hələ qədim Roma tibb əsərlərində qırmızı şərab istehlakının baş ağrısına səbəb ola biləcəyinə dair mənbələr var. Qırmızı şərabda olan sulfinlər, biogen aminlər və tanin ən çox ehtimal olunan səbəblər hesab olunurdu.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, sulfinlər, əlbəttə ki, baş ağrısına səbəb ola bilər, lakin hazırda dünyada geniş yayılmış şərablarda bu maddənin tərkibi çox aşağıdır. Bundan əlavə, həm qırmızı, həm də ağ şərablarda daha çox sulfit var. Azotlu birləşmələr olan biogen aminlər bir çox fermentləşdirilmiş qidalarda olur. Lakin adi şərablarda onların tərkibi çox azdır.
Çox güman ki, baş ağrılarının səbəbi üzümün qabığında və toxumunda olan fenolik birləşmələrdir. Qırmızı şərabda çox miqdarda fenol var və son araşdırmalara görə baş ağrısına səbəb ola biləcək ən çox ehtimal olunan maddədir.
Tural
-
MDB15:40
Putindən Qərbi çaş-baş salacaq çağırış: Gəlin mərc edək ki...
-
Qoroskop15:16
Ən dələduz 5 bürc: Hamını aldatmağı bacarırlar
-
MDB14:20
Putindən qorxunc mesaj: Bu halda nüvə silahı olmayan ölkəyə də nüvə zərbəsi endirəcəyik
-
Nida Xəbər 14:02
Əli Əsədovdan daha bir qərar
-
Nida Xəbər 13:26
Azərbaycanda generallar məhkəməyə çağırıldı - Biri Kərəm Mustafayevdir / FOTO
-
Hadisə12:30
Meyiti tapılan bloger bu klinikada əməliyyat olunub - 5 min veribmiş / FOTO
-
Nida Xəbər 11:30
Fərid Vəliyevə PA-da vəzifə verildi - FOTO
-
Sosial11:08
Azərbaycanda bloger evində ölü tapıldı