Sağlamlıq
Pəhrizinizi yenidən nəzərdən keçirin: Bunlar beyniniz üçün problemə çevrilə bilər
100 mindən çox insan üzərində aparılan son araşdırmaya görə, sosiska və kolbasa kimi ət məhsullarının yeyilməsinin yaşlı insanlarda demensiya (yaddaşın zəifləməsi, ağılsızlıq) riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra biləcəyi müəyyənləşib. Alimlər iddia edirlər ki, həftədə təxminən iki porsiya bu cür məhsul yeyən insanların demensiyaya tutulma riski onu az yeyənlərlə müqayisədə 13% çoxdur.
Publika.az xəbər verir ki, bu barədə "El Pais" yazıb.
Tədqiqat orta yaşı 49 olan 133 771 iştirakçının məlumatlarına baxıb. 43 il ərzində 11 173 nəfərə demensiya diaqnozu qoyulub. Ancaq təəccüblüdür ki, işlənməmiş qırmızı ət və alzheimer xəstəliyi arasında birbaşa əlaqə tapılmayıb.
Bununla belə, alimlər ətdən tamamilə imtina etməyə çağırmırlar. Əksinə, pəhrizinizi diversifikasiya etməyi və işlənmiş əti daha sağlam variantlarla - balıq, paxlalılar, toyuqla əvəz etməyi məsləhət görürlər: Məsələn, kolbasanın bir hissəsini balıqla əvəz etmək demensiya riskini 28% azalda bilər.
Qeyd etmək lazımdır ki, oxşar tədqiqatlar əvvəllər də aparılıb, lakin alimlərin yeni işləri daha dəqiq olub.
Adəm
-
Sağlamlıq21:00
Dəniz yosunu görün nələrə dərmandır - Həftədə cəmi 100 qram...
-
Elm və təhsil20:48
Elmin İnkişafı Fondunun direktoru CƏRİMƏLƏNDİ
-
Magazin120:12
Həkimdən ŞOK AÇIQLAMA: "Çimnaz müalicədən imtina edib ki..."
-
Region19:24
Hava limanının ayaqyolusunda doğulan qızın YERİ MƏLUM OLDU
-
Sosial19:00
Sabah bu rayonun bir hissəsi QAZSIZ QALACAQ
-
İdman18:15
Mariana Vasileva vəzifəsindən AZAD OLUNDU
-
MDB17:53
Zaxarovadan Ermənistana atmaca: Başqa vaxt deyirsiniz ki...
-
Nida Xəbər 17:22
Hələ də Azərbaycana qarşı təhdidlər var - Ceyhun Bayramov