Sağlamlıq
Əti bişirməzdən əvvəl yumaq lazımdır? - Həkim bu mifi dağıtdı

Çiy ətin səthi müxtəlif patogenlərlə çirklənə bilər, lakin onun yuyulması bu problemi həll etməyə kömək etməyəcək.
Publika.az xəbər verir ki, bu barədə "Lenta.ru"ya toksikoloq Mixail Kutışov bildirib.
"Ətin səthi həqiqətən də təkcə qan və seliklə deyil, həm də patogen mikroorqanizmlərlə çirklənə bilər. Lakin sadəcə su ilə yuyulmaqla bu mikroblar məhv olmayacaq. Üstəlik, su onların yayılmasını asanlaşdırır: çiy ətdə olan bakteriyalar dəzgahlara, qablara, mətbəx qablarına düşə bilər", - həkim xəbərdarlıq edib.
Kutışovun fikrincə, əti yuyarkən su sıçramaları vasitəsilə bakteriyaların yayılması patogen mikroorqanizmlərlə yoluxma riskini artırır. Kutışov izah edib ki, müasir sanitar tövsiyələrə görə, ətin yuyulması tələb olunmur, çünki patogen floraya qarşı əsas qorunma tam istilik müalicəsidir.
"Məhsulun daxili hissəsində ən azı 70-75 dərəcəyə çatmalı olan düzgün temperaturda patogen mikroorqanizmlərin əksəriyyəti tamamilə məhv olur. Bu, quş əti, mal əti, donuz əti və digər ət növlərinə aiddir.
Həkim həmçinin ətin mikrobunun çıxarılması üçün kağız dəsmaldan istifadə etməyi tövsiyə edib. Amma həmin kağız mütləq atılmalıdır. O, həmçinin çiy qida ilə təmasdan sonra mətbəx taxtalarının və bıçaqların yaxşıca yuyulmasının vacib olduğunu bildirib.
Adəm

-
Region21:50
İranda ölümcül infeksiya sürətlə yayılır
-
Dünya21:30
61 yaşlı kişi MRT-nin içinə soruldu
-
Rəsmi xronika20:20
İlham Əliyevin III Şuşa Qlobal Media Forumunun iştirakçıları ilə görüşü keçirildi - YENİLƏNDİ
-
Rəsmi xronika19:55
“Bizim ərazimizdə icarədar ola bilməz” - Prezident nidanı qoydu!
-
Rəsmi xronika19:45
Prezident süni intellektdən istifadə edir? - ÖZÜ DANIŞDI
-
Cənubi Qafqaz19:00
Paşinyan Pezeşkianı Ermənistana dəvət etdi, Azərbaycanla...
-
Nida Xəbər 18:12
“Heydər Əliyev bu günü görsəydi, oğluna nə deyərdi?” sualına Prezidentdən CAVAB
-
Hadisə16:30
Azərbaycanda ata 22 yaşlı qızını döyərək öldürdü