Qırmızı.az
Özbəkistanın silkway.uz portalı Azərbaycan lavaşından yazdı
Özbəkistandakı səfirliyimizin nəzdində fəaliyyət göstərən Heydər Əliyev adına Azərbaycan Mədəniyyət Mərkəzinin dəstəyi ilə bu ölkənin silkway.uz portalında tarixçi-alim, jurnalist Sergey Qurbanovun "Lavaş. Natsionalnaya vıpeçka Azerbaydjana" adlı məqaləsi nəşr olunub. (http://www.silkway.uz/newsmore/5406)
Mədəniyyət və Turizm Nazirliyindən Publika.az-a verilən məlumata görə, lavaşı Azərbaycan milli mətbəxinin ən qədim nümunəsi hesab edən müəllif onun hazırlanma texnologiyasının, ənənələrinin 6 min il əvvələ aid olduğunu bildirir.
S.Qurbanov "lavaş" sözünün etimologiyasının "alov" mənasını daşıdığını və bu sözlərin kökünün türk mənşəli olduğunu qeyd edir.
Müəllif Azərbaycan mənbələrinə istinad edərək əkinçiliyin qədim dövrlərdən kifayət qədər geniş yayıldığını diqqətə çatdırır, lavaşın hazırlanma və bişirilmə qaydalarına nəzər salır.
Məqalənin maraqlı cəhətlərindən biri də burada müqayisə üçün erməni müəlliflərinin yazılarına müraciət olunmasıdır. Tarixçi alim qeyd edir ki, erməni Sevaratyan "lavaş" sözünün türk dilindən götürüldüyünü, türk, Azərbaycan, qazax, özbək, qaraçay, tatar və uyğur dialektlərində istifadə olunduğunu bildirir. Həmçinin lavaş və lavaş məhsullarının Azərbaycan mətbəxində geniş istifadə edildiyini yazır.
Cəvahir
-
Səhiyyə22:36
Ürək ritminin pozulmasının YENİ TƏHLÜKƏSİ: Hər beşinci insan...
-
Magazin122:12
Həbsxanada evlənən müğənni: “Heç kimin bacarmadığını etmişəm” - FOTO
-
Region21:48
Türkiyədəki dağıdıcı zəlzələnin görüntüsü yayıldı: yaralılar var - VİDEO
-
Elm və təhsil21:24
Dövlət məktəblərində servis xidməti yaradılır? - RƏSMİ / VİDEO
-
Gözəllik21:12
Süni intellekt gözəli 20 min dollar MÜKAFAT ALACAQ
-
Magazin121:00
Xoşqədəm ötən gün vəfat edən Hadı Rəcəblidən danışdı: "Gördünüzmü?..."
-
Avropa20:12
Göyərtəsində sərnişinlərin olduğu təyyarəni İLDIRIM VURDU
-
Sosial19:46
Azərbaycanın Milli Qəhrəmanı infarkt keçirdi - FOTO