Sağlamlıq
İsti çay və qəhvə ölüm riski yaradır
Gündə səkkiz fincandan çox isti çay və ya qəhvə içmək mədə xərçəngi riskini ikiqat artırır.
Publika.az xəbər verir ki, çinli alimlərin bununla bağlı tədqiqatının nəticələri "Food & Function" jurnalında dərc olunub.
Alimlərin təxminən 12 illik müşahidələr zamanı 328.000-dən çox insanın məlumatlarını təhlil etdikləri bildirilir. Onlar içkilərin yalnız miqdarını deyil, həm də temperaturunu nəzərə alıblar.
Təhlil göstərib ki, gündə səkkiz stəkandan çox isti içki içənlərdə mədə xərçəngi riski 54% daha yüksəkdir. Çox isti içki içənlərdə isə risk eyni miqdardan ikiqat çox artıb.
Tədqiqatçıların fikrincə, əsas səbəb mədə mukozasının xroniki termal qıcıqlanması ola bilər ki, bu da iltihaba və toxuma zədələnməsinə səbəb olur. Alimlər sadə profilaktik tədbir tövsiyə edirlər: çay və qəhvəni içməzdən əvvəl bir az soyumağa qoyun.
Adəm
-
Dünya19:36DƏHŞƏTLİ QƏTL: Sevgi etirafı edən qadının BAŞINI KƏSDİ
-
Nida Xəbər 18:12Ağdamda yeni hotel istifadəyə verildi - FOTO
-
Nida Xəbər 17:14Elşad Abdullayevə hökm oxundu
-
Sosial16:32Bəylər Eyyubovun qardaşı oğlu həbs edildi - Axtarışa verilənlər var
-
Rəsmi xronika15:48İlham Əliyev Xocalıya getdi
-
Dünya15:17Lüks mühacirət: Bəşər Əsəd Moskvadakı dəbli restoranda göründü
-
Region14:58Proqnozlar alt-üst olur: Türkiyədə illik inflyasiya arta bilər
-
Sosial14:03Müavinət, təqaüd və ünvanlı yardım alanlara ŞAD XƏBƏR: Həftənin sonuna kimi...














.png)
.png)












