Tabloid.az
Arıqlamaq üçün maddələr mübadiləsini sürətləndirin!
Pəhriz saxlamağınıza baxmayaraq, arıqlamırsınızsa, hətta daha da kökəlirsinizsə, o zaman maddələr mübadiləsinin zəif işləməsindən şübhələnə bilərsiniz. Diyetoloqlar bildirirlər ki, onlar pəhriz saxlayan bütün xəstələrə ilk növbədə maddələr mübadiləsini sürətləndirən qidalar yeməyi tövsiyə edirlər.
Çünki maddələr mübadiləsinin yavaş işləməsi gün ərzində qəbul etdiyiniz kalorilərin xərclənməməsinə gətirib çıxarır. Bu kalori bədəndə artıq piy toplanmasına səbəb olur.
Yaş, cinsiyyət, genetik quruluş kimi faktorlarla yanaşı müəyyən xəstəliklər, gündəlik istehlak edilən karbohidrat miqdarı və hətta havanın temperaturu maddələr mübadiləsinin sürətinə təsir edə bilir.
Tabloid.az ideal çəkidə qalmaq və daha sağlam olmaq istəyənlər üçün maddələr mübadiləsini sürətləndirən qidaları təqdim edir:
Acı bibər
Bibərə acılıq verən "capsaicin" adlı maddə maddələr mübadiləsini sürətləndirir. Acı bibəri yediyiniz andan başlayaraq 3 saat ərzində maddələr mübadiləsinin sürəti 2 dəfə çoxalır.
Yeməklərinizə qırmızı və ya qara istiot əlavə edərək eyni effekti hiss edə bilərsiniz. İstiot və acı bibərin ən yaxşı cəhəti iştahanı azaldaraq, toxluq hissi yaratmasıdır.
Xatırladaq ki, kəklikotu və darçında da bir miqdar “capcaicin” maddəsi var.
Zəncəfil
Zəncəfil həzmə kömək edir. Bədənin temperaturunu yüksəldir. Zəncəfilli qidalar yedikdən sonra maddələr mübadiləsinin sürəti təxminən 20 faiz artır.
Yaşıl çay
Kofein ehtiva edən yaşıl çay bədənin temperaturunu artıraraq maddələr mübadiləsini sürətləndirir. Onun tərkibindəki "fenol" adlı maddə də bu prosesə təkan verir. Təzə yaşıl çay dəmləyərək isti və ya soyuq halda içə bilərsiniz. Yaşıl çayın əvəzinə kofein ehtiva edən qəhvə və ya digər içkilər də içərək maddələr mübadiləsini sürətləndirmək olar.
Zülal
Zülal karbohidrata nəzərən daha uzun müddətdə həzm edildiyi üçün həzm sistemi daha çox enerjiyə ehtiyac duyur. Bu da daha çox kalori xərcləməyinizə səbəb olur. Ona görə də balıq, toyuq, hind toyuğu ilə kimi daha az yağ ehtiva edən zülal mənbələri ilə qidalanaraq maddələr mübadilənizi sürətləndirə bilərsiniz.
Lif
Qidaların həzm edilməyən qismi olan lif həzm əsnasında bədənin istifadə etdiyi enerjini artıraraq maddələr mübadiləsinin daha sürətli işini təmin edir. Lif ümumiyyətlə, həzmə köməkçi olur, qəbizlik və ishal kimi problemlərin qarşısını alır.
Lif baxımından zəngin qidalar arasında brokkoli, ispanaq, alma, portağal, kələm, yulaf, fındıq, badam və balqabaq tumu kimi qidalar diqqət layiqdir.
Darçın
Darçın toxluq hiss yaradır. Həm də maddələr mübadiləsini sürətləndirərək xərclənən enerji miqdarını artırır.
Kətan toxumu
Kətan toxumu mədədə şişərək toxluq hissi yaradır. Bağırsaqların fəaliyyətini dəstəkləyir. Maddələr mübadiləsinin sürətli işini təmin edir. Bunun üçün 1 kasa qatığın içərisinə 1 çay qaşığı kətan toxumu əlavə edərək yeyə bilərsiniz.
Qatığı yedikdən sonra 2 stəkan su için.
Ananas
Ananas “bromelain” adlı ferment ehtiva edir. Bu ferment zülalların həzminə təsir edir. Maddələr mübadiləsinin sürətləndirilməsini təmin edir.
Tabloid.az
-
İnanc23:02
Həcc ziyarəti ilə bağlı zəvvarlara XƏBƏRDARLIQ
-
Region22:37
Başqa çıxış yolumuz yoxdur - Paşinyan
-
Hadisə21:47
Dörd aylıq körpə binadan necə düşüb? - Hadisə yerindən GÖRÜNTÜLƏR
-
Magazin121:35
Günelə nə olub? - Xəstəxanadan görüntüsünü paylaşdı və... - FOTO
-
Hadisə21:10
Qırmızı işıqda keçən nazirin maşını aşdı - FOTO
-
Magazin120:22
Müğənni Yalının qohumu sevgilisi tərəfindən qətlə yetirildi - FOTO
-
Dünya19:57
Zelenski onu yeni vəzifəyə təyin etdi
-
Magazin119:15
Talıb Talenin toyu olacaq: özündən 15 yaş kiçik xanımla... - VİDEO