Oruc olub acmaq istəmirsinizsə....
Bizi izləyin

Mətbəx

Oruc olub acmaq istəmirsinizsə....

Bəzi qidaları yeyəndə daha tez acırıq.Orucluqda aclıqdan əziyyət çəkməmək üçün belə qidalardan uzaqdurmalıyıq.

Publika.az aclığa səbəb olan qidalarısıralayıb:

1. Çörək

Bilirik, ağ çörəkdən vaz keçmək çətindir. Heç olmasa bütöv dənlibuğda və ya çovdar çörəyi yeyin.

Unutmayın ki, 1 dilim ağ çörək 64 kalori olduğu halda, 1 dilimqara çörək 55 kaloridir. Üstəlik qara çörək insanı toxsaxlayır.

2. Kartof

Kartofun qlisemik indeksi olduqca yüksəkdir. Kartofu xırda-xırdadoğradıqda və ya püre halına saldıqda onun qlisemik indeksi daha dayüksəlir. Yəni püre və ya qızartma kartof yesəniz, daha tezacacaqsınız. Kartofu sobada və ya suda bişirmək məsləhətdir.

3. Plov

Ağ düyü yüksək miqdarda nişasta ehtiva edir. Ona görə də qanşəkərini dərhal yüksəldir, bir müddət sonra da kəskin şəkildə aşağısalır.

İnsan plov yedikdən 1 saat sonra özünü heç nə yeməmiş kimi achiss edir. Plov yeməyi xoşlayırsınızsa, ağ düyü əvəzinə qəhvəyidüyüdən istifadə edin.

4. Makaron

Əlan növ undan hazırlanan makaronlar da eynilə ağ düyü kimitəsir göstərir. Ona görə də bütöv dənli buğda unundan hazırlanan,kəpəkli makaronlara üstünlük verin.

5. Əncir, üzüm, qovun, xurma

Xurma Ramazan ayında ən çox yeyilən qidalardan biridir. Ancaqtez acmamaq üçün xurmanı təkcə iftarda yemək məsləhətdir. İmsakvaxtı isə xurma yemək bütün gün aclıqdan əziyyət çəkməyinizə səbəbola bilər. Əncir, üzüm, qovun kimi qlisemik indeksi yüksək olandigər meyvələrdən də uzaq durmaq lazımdır.


Oxumağa davam et
Reklam
Reklam

Gündəm