Mətbəx
Soyuducuya ehtiyac qalmadı: Meyvələri təravətli saxlamaq üçün yeni üsul kəşf edildi

Meyvələrin təravətini qorumaq üçün yeni üsul hazırlanıb. Yeni texnologiya qida maddələrini 98 faizə qədər saxlayaraq, saxlama müddətini 2-5 dəfə artırır.
Publika.az xəbər verir ki, alimlərin araşdırmasının nəticələri "Nature Communications" jurnalında dərc olunub.
Komanda, meyvənin səthindəki mum təbəqəsinə möhkəm yapışan, antibakterial xüsusiyyətlərə malik bir protein olan fazası dəyişdirilmiş lizozimdən istifadə edib. Natrium alginat və nanoselüloza ilə birləşdirildikdə, nəmin buxarlanmasını və mikrobların böyüməsini ləngidən nazik qoruyucu təbəqə əmələ gətirir. Bu izolyasiya çiyələkdən manqoya qədər 17 növ meyvədə təsirlidir və hətta təzə kəsilmiş meyvələr üçün də uyğundur.
Bundan əlavə, yeni texnologiya soyuducuya ehtiyac duymur: otaq temperaturunda saxlandıqda örtük CO₂ emissiyalarını ənənəvi soyuducu ilə müqayisədə 90 faiz azaldır. Emal dəyəri meyvənin kiloqramı üçün cəmi doqquz sentdir (0,15 qəpik) və örtük özü asanlıqla su ilə yuyulur və yemək təhlükəsizdir. Alimlər hesab edirlər ki, belə bir sistem kimyəvi konservantlara alternativ ola və qlobal ərzaq itkiləri ilə mübarizəyə kömək edə bilər.
Adəm
-
ABŞ02:43
Trampı qəzəbləndirən məktub - Cavab olaraq 100% rüsum tətbiq edəcək
-
Qoroskop02:19
Günün ulduz falı: Ailə və ev məsələləri önə çıxacaq
-
İdman00:41
DÇ-2026: millimiz Fransaya böyük hesabla uduzdu - Video/Yeniləndi
-
ABŞ10 Oktyabr 23:43
Ağ Evdə ixtisarlara start verildi
-
ABŞ10 Oktyabr 23:27
ABŞ qoşunları İsraildədir
-
Nida Xəbər 10 Oktyabr 20:46
Azərbaycanla Türkiyə xüsusi təlimlər keçirəcək
-
Magazin110 Oktyabr 20:00
Əminə Yusifqızının son sözü: "Anamın yanına getmək istəyirəm"
-
ABŞ10 Oktyabr 19:00
ABŞ Meksika ilə sərhəddə “ağıllı divar” tikir - 4,5 milyard dollar xərclənəcək