Mətbəx
Soyuducuya ehtiyac qalmadı: Meyvələri təravətli saxlamaq üçün yeni üsul kəşf edildi
Meyvələrin təravətini qorumaq üçün yeni üsul hazırlanıb. Yeni texnologiya qida maddələrini 98 faizə qədər saxlayaraq, saxlama müddətini 2-5 dəfə artırır.
Publika.az xəbər verir ki, alimlərin araşdırmasının nəticələri "Nature Communications" jurnalında dərc olunub.
Komanda, meyvənin səthindəki mum təbəqəsinə möhkəm yapışan, antibakterial xüsusiyyətlərə malik bir protein olan fazası dəyişdirilmiş lizozimdən istifadə edib. Natrium alginat və nanoselüloza ilə birləşdirildikdə, nəmin buxarlanmasını və mikrobların böyüməsini ləngidən nazik qoruyucu təbəqə əmələ gətirir. Bu izolyasiya çiyələkdən manqoya qədər 17 növ meyvədə təsirlidir və hətta təzə kəsilmiş meyvələr üçün də uyğundur.
Bundan əlavə, yeni texnologiya soyuducuya ehtiyac duymur: otaq temperaturunda saxlandıqda örtük CO₂ emissiyalarını ənənəvi soyuducu ilə müqayisədə 90 faiz azaldır. Emal dəyəri meyvənin kiloqramı üçün cəmi doqquz sentdir (0,15 qəpik) və örtük özü asanlıqla su ilə yuyulur və yemək təhlükəsizdir. Alimlər hesab edirlər ki, belə bir sistem kimyəvi konservantlara alternativ ola və qlobal ərzaq itkiləri ilə mübarizəyə kömək edə bilər.
Adəm
-
Sağlamlıq06:46Kişilər 40 yaşdan sonra niyə pomidor şirəsi içməlidir? - Həkim izah etdi
-
Dünya02:43Qoşunlar hazır vəziyyətə gətirildi - Hücum başlayır?
-
İdman02:19Yamal Pikeyə belə acıq verdi
-
Region00:15İstanbulda partlayış oldu - Xəsarət alanlar var
-
ABŞ31 Oktyabr 21:59Pentaqon təsdiqlədi - Ukraynaya "Tomahawk" raketləri göndəriləcək
-
Magazin231 Oktyabr 19:35Türkiyəli məşhur müğənni infarkt keçirdi
-
Kriminal31 Oktyabr 19:03Sabiq icra başçısı həbs olundu - Bu cinayətlərdə ittiham olunur
-
Sosial31 Oktyabr 18:53Vüqar Məmmədov həbs edildi














.jpg)



.jpg)













.jpg)





.jpg)