Mətbəx
Soyuducuya ehtiyac qalmadı: Meyvələri təravətli saxlamaq üçün yeni üsul kəşf edildi
Meyvələrin təravətini qorumaq üçün yeni üsul hazırlanıb. Yeni texnologiya qida maddələrini 98 faizə qədər saxlayaraq, saxlama müddətini 2-5 dəfə artırır.
Publika.az xəbər verir ki, alimlərin araşdırmasının nəticələri "Nature Communications" jurnalında dərc olunub.
Komanda, meyvənin səthindəki mum təbəqəsinə möhkəm yapışan, antibakterial xüsusiyyətlərə malik bir protein olan fazası dəyişdirilmiş lizozimdən istifadə edib. Natrium alginat və nanoselüloza ilə birləşdirildikdə, nəmin buxarlanmasını və mikrobların böyüməsini ləngidən nazik qoruyucu təbəqə əmələ gətirir. Bu izolyasiya çiyələkdən manqoya qədər 17 növ meyvədə təsirlidir və hətta təzə kəsilmiş meyvələr üçün də uyğundur.
Bundan əlavə, yeni texnologiya soyuducuya ehtiyac duymur: otaq temperaturunda saxlandıqda örtük CO₂ emissiyalarını ənənəvi soyuducu ilə müqayisədə 90 faiz azaldır. Emal dəyəri meyvənin kiloqramı üçün cəmi doqquz sentdir (0,15 qəpik) və örtük özü asanlıqla su ilə yuyulur və yemək təhlükəsizdir. Alimlər hesab edirlər ki, belə bir sistem kimyəvi konservantlara alternativ ola və qlobal ərzaq itkiləri ilə mübarizəyə kömək edə bilər.
Adəm
-
Magazin106:16Zaur oğluna ad günü etdi - VİDEO
-
İdman03:00Antonio Konte: "Qarabağ"ın qapıçısı möhtəşəm qurtarışlar etdi"
-
Magazin100:30Tacir Şahmalıoğlunun ailəsində xeyir iş - VİDEO
-
Qoroskop00:15Günün ULDUZ FALI - Bir təklif sevindirə bilər
-
Magazin125 Noyabr 23:24Həbsdən çıxan Rəqsanədən ilk açıqlama - VİDEO
-
İdman25 Noyabr 23:00"Napoli" "Qarabağ"a qarşı - Heyətlər açıqlandı
-
İdman25 Noyabr 22:48Ertem Şenerdən PROQNOZ: ““Qarabağ” bu gecə elə futbol oynayacaq ki...”
-
Sosial25 Noyabr 22:24Yanğında ağır xəsarət alan Ləmanın son durumu AÇIQLANDI

































_(3).jpg)



