Dərini cavanlaşdıran sümük bulyonu necə hazırlanır?
Bizi izləyin

Sağlamlıq

Dərini cavanlaşdıran sümük bulyonu necə hazırlanır?

Kollagen insan bədəninin bütün toxumalarında olan filamentli zülaldır. Zülalın adı yunan sözü olan kolla – “yapışqan” sözündən gəlir. Bu, təsadüfi deyil: bir çox ekspertlər kollagenin əsas funksiyasını yapışqanla müqayisə edirlər. Onun molekulları uzun nazik zülal lifləri - fibrillər əmələ gətirir. Onlar toxuma hüceyrələrini bərkitməyə və bədənimizi vahid bütövlükdə birləşdirməyə xidmət edir. Kollagen oynaqların, sümüklərin, vətərlərin, saçların, dırnaqların və dərinin elastikliyinin qorunmasında iştirak edir və damarların, arteriyaların, kapilyarların divarlarını əmələ gətirir. Müxtəlif hesablamalara görə, bədənimizdəki bütün zülalların təxminən üçdə birini təşkil edir.

Publika.az xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, yaşlandıqca orqanizmin öz kollagenini istehsal etməsi çətinləşir.

Kollagen istehsalının faizi 20 yaşa qədər azalır və 25 yaşdan sonra yeni liflərin sayı məhv olanların sayından nəzərəçarpacaq dərəcədə azalır. Artıq bu mərhələdə qocalmanın ilk əlamətlərini müşahidə edirik: dəri elastikliyini və nəmini itirir, ilk qırışlar əmələ gəlir, saç və dırnaqlar daha yavaş uzanır, quruluşu nazikləşir. Bir müddət sonra kollagen çatışmazlığı artıq sümüklərin, oynaqların və qan damarlarının sağlamlığına təsir göstərə bilər ki, bu da müxtəlif xroniki xəstəliklərin inkişafına səbəb olur.

Niyə sümük suyu kollagenin ən yaxşı mənbəyidir?

Çatışmayan kollageni əldə etməyin ən asan yolu həblərdir, lakin onları həkim resepti olmadan qəbul etmək tövsiyə edilmir. Gənclik zülalının alternativ və ən təbii mənbəyi sümük suyu ola bilər. Bu, zəif odda bişmiş sümüklərdən (ət, toyuq və ya balıq) hazırlanmış bulyondur. Uzun müddət qaynama nəticəsində onların tərkibində olan birləşdirici toxuma və sümük iliyi maye əmələ gətirir. Çox iştahaaçan səslənməyə bilər, lakin kollagenin anbarı olan zəngin mayedir. Əsasən sümük suyu botoks inyeksiyalarına qastronomik alternativdir.

Sümük bulyonu necə hazırlanır?

Bulyon hazırlamaq üçün sümüklərə ehtiyacınız olacaq - ət, toyuq və ya balıq. Zövqünüzə görə seçə bilərsiniz, lakin nəzərə alınmalıdır ki, dəniz mənşəli kollagen insan orqanizminə mümkün qədər yaxındır, yəni heyvandan daha yaxşı mənimsəniləcək. Bulyonun 8 saatdan 72 saata qədər bişirilməsi tövsiyə olunur. Dad üçün kök, soğan və istənilən ədviyyat əlavə edə bilərsiniz. Hazır bulyon soyuducuda qapaqlı şüşə bankalarda 5-7 gün saxlanıla və ya hissələrə bölünə bilər.

Oxumağa davam et
Reklam
Reklam

Gündəm