Sağlamlıq
Ən zərərli qida hansıdır?
Yağların, karbohidratların və duzun üstünlük təşkil etdiyi məhsulların birləşmələri xüsusilə zərərlidir. Plov bu yeməklərdən biridir.
Publika.az xəbər verir ki, bu sözləri məşhur dietoloq Yelena Tixomirova “İzvestiya”ya müsahibəsində bildirib.
“Ən zərərli qida kombinasiyaları yağların, karbohidratların və duzun üstünlük təşkil etdiyi qidalardır. Bunlara qızardılmış kartof, plov, yağlı souslar əlavə olunmuş makaron yeməkləri daxildir. Məhsulların bu cür birləşmələri artıq çəki və şişkinliyə səbəb olur”, - ekspert bildirib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, yüksək kalorili qidaların kombinasiyası piylənmənin inkişafına kömək edir. Belə qidalanmanın yaratdığı problemdən sonra hipertoniya, şəkərli diabet və digər xəstəliklər inkişaf edir.
“İnsanın mədə-bağırsaq traktı elə formalaşıb ki, orqanizmə daxil olan istənilən qidanı həzm edə bilir. Beləliklə, zülallar amin turşularına, yağlar yağ turşularına və trigliseridlərə, karbohidratlar qlükozaya parçalanır. Həzm özü mədə-bağırsaq traktında baş verir, selikli qişanın köməyi ilə qida maddələri sorulur və udulur. Lakin bir şəxs yeməkdən sonra mədədə narahatlıq, şişkinlik və ağırlıq hiss edirsə, bu, həzm sisteminin pozulması deməkdir. Bu zaman xəstələrin həkim müayinəsindən keçməsi və xüsusi pəhriz saxlaması lazımdır”, - həkim yekunda qeyd edib.
Aytən Məftun
-
Magazin206:16“Polat” onlarla birgə şamı üfürüb tortu kəsdi - FOTO
-
Sosial04:14Qızıl almaq istəyənlərin NƏZƏRİNƏ: Yeni növ peyda oldu, qiyməti... - VİDEO
-
Hadisə01:41Şəkidə canavar kəndə hücum etdi - Xəsarət alanlar var
-
Yaxın Şərq01:11Bu ölkədə 30 ildən sonra ilk dəfə QAR YAĞDI - VİDEO
-
Sosial00:15Xocavənddə vəzifəli şəxs qəzada öldü
-
Qoroskop00:00Günün ULDUZ FALI - Ünsiyyətinizi diqqətlə qurun
-
Magazin220 Dekabr 23:24Yeni ev alıb ona ərə gedəcəyini ELAN ETDİ - FOTO
-
Magazin120 Dekabr 23:00Şəbnəm Tovuzlu elə rəqs etdi ki... - VİDEO



























