Sağlamlıq
Zərərli qidalar buna görə xərçəngə səbəb olurmuş... - ARAŞDIRMA
![](https://publika.az/storage/2024/04/24/fri.jpg?v1722037462)
Zərərli qidaların nə üçün xərçəngə səbəb olduğu məlum olub.
Publika.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, Sinqapur Universitetinin tədqiqatçıları bununla bağlı araşdırma aparıblar.
Təxminən 3 milyon britaniyalı hazırda xərçənglə mübarizə aparır və bu rəqəmin 2040-cı ilə qədər 5,3 milyonu keçəcəyi gözlənilir. Hər il təxminən 55 000 qadına və 400 kişiyə döş xərçəngi diaqnozu qoyulur. Mütəxəssislər dünyada yeni yoluxma hallarının 2020-ci ildəki 2,3 milyondan 2040-cı ilə qədər 3 milyona yüksələcəyini proqnozlaşdırırlar. Ekspertlər bildirir ki, sosislər, hazır yeməklər kimi qidalarda duz, yağ, şəkər və süni əlavələr çox olur və bunların hamısı xərçəng yaradır.
“Cell” jurnalında dərc edilən son araşdırmada gen mutasiyası olan siçanlarda kimyəvi maddələrin hüceyrələrə necə təsir etdiyi araşdırılıb. Bu mutasiyanın döş və yumurtalıq xərçəngi riskini artırdığı məlumdur. Tədqiqatçılar metilglioksalın xərçənglə mübarizə aparan genin fəaliyyətini müvəqqəti dayandırdığını aşkar ediblər. Kimyəvi maddənin yüksək səviyyədə olmasının “bəzi xərçənglərdə görülən genetik mutasiya nümunəsi” ilə əlaqəli olduğu aşkarlanıb.
![Publika.az](https://publika.az/assets/main/image/logo-nav.png)
-
İdman03:19
Ailəsi ilə istirahət edir: məkanı gizli saxlayır - FOTOLAR
-
Sağlamlıq02:18
Bu tərəvəz kişiləri prostat xərçəngindən qoruyur - Uroloqdan tövsiyə
-
Magazin101:48
Ebru Gündeşdən boşanma iddialarına CAVAB - FOTO
-
İdman01:20
Məşq edərkən maşın vurdu: Paris-2024-ü buraxacaq
-
Qoroskop00:42
Günün qoroskopu: gəlirləriniz arta bilər
-
Nida Xəbər 00:27
Sərdar Cəlaloğlu namizədliyini geri götürdü - Səbəbini belə izah etdi
-
Magazin100:12
"Ərim deyir ki, üçüncü uşaq olmasa, səni boşayacam" - Sevda Yahyayeva
-
İdman26 İyul 22:00
Azərbaycan nümayəndə heyəti paraddan keçdi - VİDEO