Sağlamlıq
Zərərli qidalar buna görə xərçəngə səbəb olurmuş... - ARAŞDIRMA
Zərərli qidaların nə üçün xərçəngə səbəb olduğu məlum olub.
Publika.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, Sinqapur Universitetinin tədqiqatçıları bununla bağlı araşdırma aparıblar.
Təxminən 3 milyon britaniyalı hazırda xərçənglə mübarizə aparır və bu rəqəmin 2040-cı ilə qədər 5,3 milyonu keçəcəyi gözlənilir. Hər il təxminən 55 000 qadına və 400 kişiyə döş xərçəngi diaqnozu qoyulur. Mütəxəssislər dünyada yeni yoluxma hallarının 2020-ci ildəki 2,3 milyondan 2040-cı ilə qədər 3 milyona yüksələcəyini proqnozlaşdırırlar. Ekspertlər bildirir ki, sosislər, hazır yeməklər kimi qidalarda duz, yağ, şəkər və süni əlavələr çox olur və bunların hamısı xərçəng yaradır.
“Cell” jurnalında dərc edilən son araşdırmada gen mutasiyası olan siçanlarda kimyəvi maddələrin hüceyrələrə necə təsir etdiyi araşdırılıb. Bu mutasiyanın döş və yumurtalıq xərçəngi riskini artırdığı məlumdur. Tədqiqatçılar metilglioksalın xərçənglə mübarizə aparan genin fəaliyyətini müvəqqəti dayandırdığını aşkar ediblər. Kimyəvi maddənin yüksək səviyyədə olmasının “bəzi xərçənglərdə görülən genetik mutasiya nümunəsi” ilə əlaqəli olduğu aşkarlanıb.
-
Rəsmi xronika12:31
Bu şəxslər cəzalandırılacaq
-
ABŞ12:08
ABŞ-da sensasion plan: Bayden namizədliyini geri götürür, Obama...
-
Sosial11:48
Bu şəxslərə 1380 manat ödəniş edilir
-
Magazin111:33
“Zaur ailəmi dağıdıb, onu güllələyəcəm” - Polis hərəkətə keçdi
-
Dünya11:06
Dollar ucuzlaşır, ruzigar türk lirəsinin xeyrinə əsir: Bütün gözlər bu hesabatda
-
Dünya10:36
Yeni qanun hazırlanır: qiymətləri süni şəkildə artıranlar bu qədər cərimələnəcək
-
Cənubi Qafqaz10:00
Azərbaycan və Ermənistan arasında bölünəcək bu kənddə ölçmə işləri başladı - FOTO/VİDEO
-
ABŞ09:12
Milyarder bəşəriyyəti xəbərdar etdi: Atom bombasından da təhlükəlidir