Sağlamlıq
Çayı belə içməyin: ağır xəstəliyə tutula bilərsiniz
Ölkə olaraq süfrəmizdən əskik olmayan çay bəzi şikayətçi olduğumuz xəsətəliklərin qaynağı ola bilər.
Publika.az xəbər verir ki, çayı müəyyən temperaturdan yuxarı içənlər xərçəng riski ilə üzləşirlər.
“Atatürk” Universitetinin professoru Atilla Eroğlu müxtəlif universitetlərdən 4 akademiklə birlikdə Şərqi Anadoluda çox rast gəlinən qida borusu xərçəngi ilə bağlı elmi araşdırma aparıb.
Araşdırmaya görə, Türkiyənin Ərzurum, Van, Ağrı, Muş, Bitlis, Bayburt, Ərzincan və ətraf şəhərlərində qida borusu xərçənginin yayılmasının əsas səbəbi bölgədə çayın çox isti istehlak edilməsi olub.
Normaldan çox isti çay istehlakı ciddi yanıqlara və selikli qişalar kimi həssas həzm sistemlərində hüceyrə dəyişikliklərinə səbəb olur. Araşdırmaya görə, 85 dərəcədən yuxarı çay içmək 65 dərəcədən aşağı çay içməklə müqayisədə qida borusu xərçəngi riskini 8 dəfə artırır.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, çayı stəkana tökdükdən sonra 3-4 dəqiqə soyumasını gözləmək lazımdır.
Roza
-
Magazin101:11
“Bu qədər pulu haradan əldə ediblər?” - Elariz kürəkəninin müdafiəsinə qalxdı
-
Qoroskop00:15
Günün ULDUZ FALI - Maliyyə məsələlərində riskdən çəkinin
-
Hadisə00:07
Azərbaycan-İran sərhədində ZƏLZƏLƏ
-
İdman12 Yanvar 22:24
Türk ulduz "Arsenal"a qarşı oyunda şou göstərdi - VİDEO
-
Hadisə12 Yanvar 22:12
Sumqayıtda avtomobildə yanaraq ölən şəxs oğru olub? - İDDİA / VİDEO
-
Magazin112 Yanvar 22:00
Orxan Rəşad Dağlı ilə bağlı ƏHDİNİ POZDU: "etmərəm" dediyi şeyi etdi - VİDEO
-
MDB12 Yanvar 21:24
Sankt-Peterburqun ən qədim univermağında YANĞIN - İnsanlar təxliyə edildi
-
Səhiyyə12 Yanvar 21:00
Epilepsiya beyin sağlamlığını görün necə MƏHV EDİR