Maraq dünyası
Meyvələrin təravətini bu üsulla saxlayın - YENİ KƏŞF
Alimlər meyvələr üçün bənzərsiz yeməli örtük hazırlayıb. Bu barədə “Advanced Materials” məlumat yayıb.
Publika.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, qabığın zülal və qurudulmuş toyuq yumurtası, qliserin, selüloz nanokristal və kurkumindən ibarət olduğu bildirilir. Bu qarışıq, tədqiqatçıların fikrincə, meyvələrdə nəmliyi mükəmməl saxlayır, eyni zamanda antimikrobial xüsusiyyətlərə malikdir. Bütün bunlar meyvənin təravətini qorumaq üçün ən vacib tələblərdən yalnız biridir.
Təcrübə üçün biokompozit yaradıcıları onu bir neçə fərqli meyvə və giləmeyvə üzərində tətbiq edib. Müqayisə üçün onları eyni məqsədlə istifadə olunan digər materiallar - mum və xitosan (yarı sintetik maddə) ilə örtüblər. Nəticədə altı gündən sonra yeni örtüklər sayəsində banan və avokadolar əvvəllər olduğu kimi təzə qalıb, lakin digər materiallar meyvələrin çürüməsinin qarşısını ala bilməyib.
Biokompozitlə qorunan və heç bir şeylə örtülməyən meyvələr arasındakı fərq daha da əhəmiyyətli olub. Beş gün ərzində suyunun yarısından çoxu örtüksüz çiyələklərdən buxarlanıb, örtüklü versiyada isə giləmeyvə suyunun cəmi 35%-ni itirib. Örtük eyni zamanda xarakterik çürük ləkələrinin qarşısını alıb.
Alimlər əlavə olaraq materialın antiseptik xüsusiyyətlərini də yoxlayıb. Biokompozitin asanlıqla yuyulduğu qeyd olunur: testlər zamanı 0,1 mm qalınlığında səth bir neçə dəqiqə ərzində suda tamamilə həll olunub.
Aytən Məftun
-
Səhiyyə09:41Həkimdən qan azlığına görə dərman atanlara xəbərdarlıq!
-
İdman09:20Arda Turan: "Lvov güclü atəş altında idi və..."
-
Digər09:10Hindistanlılar aldadılaraq Rusiya ordusuna necə cəlb edilirlər?
-
ABŞ08:15ABŞ bu ölkədə antiterror əməliyyatına başladı
-
Nida Xəbər 07:55Azərbaycanda hərbi xidmət müddəti AZALDILACAQ - Ekspert
-
Ekopublika.az06:46Binalarla bağlı yeni qayda: Mənzillərin qiymətinə necə təsir edəcək?
-
ABŞ02:18Epşteyn işi ilə bağlı sənədlər YAYIMLANDI
-
Qoroskop01:40Günün ulduz falı: Maraqlı görüşlər baş tutacaq


























