Ət yeməklərini qatıqla yesəniz...
Bizi izləyin

Sağlamlıq

Ət yeməklərini qatıqla yesəniz...

Kəsmik yeməklə qeyri-sağlam həyat tərzinin qaraciyər hüceyrələrində topladığı yağların miqdarını azalda bilərsiniz.

Publika.az xəbər verir ki, bu barədə Nuriyyə Dianova danışıb.

Onun sözlərinə görə, əsas amil bu məhsulun tərkibindəki metionin amin turşusudur.

“Bu amin turşusu istənilən qaraciyər xəstəliyində çox yaxşı işləyir. Deyərdim ki, metionin qaraciyərdə piylərin miqdarını azaltmağa kömək edir. Elmi dillə desək, kəsmik qaraciyər hüceyrələrinin metabolizmini yaxşılaşdırır. Dəyişkənlik olsa da, gündə ən azı 50 qram kəsmik istehlak etmək kifayətdir: məsələn, kişilər ondan daha çox yeyə bilərlər. Kəsmik istənilən yeməyə uyğundur, lakin porsiyalarda fərq var. Səhər yeməyi üçün 50 qram kifayətdir, nahar və şam yeməyi üçün 100 qrama qədər kifayətdir”, - Dianova “Sputnik” radiosuna müsahibəsində bildirib.

Ekspert həm də sağlam qidalanma ilə bağlı mühüm tövsiyələr verib.

“Bəzi qidaları birləşdirmək sağlamlığa zərər verə bilər. Məsələn, mayonezli yumurta yeməyin, əks halda yumurta və mayonezin birləşməsi adətən pankreatit və xolesistitin kəskinləşməsinə gətirib çıxarır. İnsanların bu xəstəliklərdən xəbəri olmaya bilər, xüsusilə də alkoqol ilə birləşdirildikdə bu, vəziyyəti daha da ağırlaşdıra bilər”, - o qeyd edib.

Dianova vurğulayıb ki, spirtli içkilər və çox yağlı qidalar xəstəliyin əlamətlərinə təkan verə bilər. Həm də dərmanlarla qəhvə içməməlisiniz, çünki o zaman reseptorlar üçün “mübarizə” başlayır. Həmçinin mütəxəssis qeyd edib ki, qəhvə komponentlərin udulmasına təsir göstərə bilər. Xüsusilə acqarına qəhvəni şokoladla birləşdirmək məsləhət görülmür. Əks halda mədə yanması qaçılmazdır.

Ət və karbohidratların uyğunsuzluğuna gəlincə, diyetoloq hesab edir ki, bu, bir rəvayətdir. Dianovaya görə, ətli pasta tərəvəz salatı ilə yeyilə bilər və sonra bütün komponentlər balansda olacaq. Həkim həmçinin ət yeyərkən mayonez, qatıq və ya xama deyil, giləmeyvə souslarına üstünlük verməyi tövsiyə edib. Bundan əlavə, Dianova vurğulayıb ki, insanlar ziyafətdə müxtəlif qrup protein məhsullarını qarışdırmamalıdırlar, onlar daha çox nə istədiklərini dəqiq bilməlidirlər: ət, balıq, quş əti və ya başqa bir şey. Onun sözlərinə görə, yeməklər nə qədər çox qarışdırılarsa, həzm sisteminə və mədəaltı vəziyə bir o qədər yük düşər.

Oxumağa davam et
Reklam
Reklam

Gündəm