Sağlamlıq
Koronavirusdan sağalanlar bunları yeməsin
Post-koronavirus dönəmində xəstələr iltihaba səbəb olan qidalardan imtina etməlidirlər.
Publika.az Rusiya mətbuatına istinadən xəbər verir ki, bu barədə Samara Pəhriz Terapiyası İnstitutunun direktoru, tibb elmləri doktoru Mixail Qinzburq və qastroenteroloq, terapevt Nikita Xarlov məlumat verib. Bildirilib ki, koronavirusdan sağalan bədəndə iltihabi aktivlik artır. Bu, yaşla bağlı xəstəliklərin əsasını təşkil edir - hipertoniya, ateroskleroz, xərçəng. Odur ki, bu vəziyyətdə Qinzburq antiinflamatuar pəhrizin təsirli olduğunu düşünür.
“Mümkünsə şəkəri, yüksək qlisemik indeksi olan məhsulları, un, kartof və düyüdən hazırlanan məhsulları rasiondan çıxarmaq lazımdır. Həmçinin günəbaxan yağı, qarğıdalı yağı, soya yağı, marqarin, kolbasa, sosiska və rəfinə edilmiş digər ət məhsullarını”, - Mixail Qinzburq bildirib.
Nikita Xarlov isə Omeqa-3 və yağ turşuları ilə zəngin qidaları rasiona daxil etməyi məsləhət görür: yağlı dəniz balığı, kətan toxumu və zeytun yağı, tərəvəzlər, giləmeyvə, çox şirin olmayan meyvələr, şəkərsiz südlü içkilər, mürəkkəb karbohidratlar - qarabaşaq yarması, yulaf və kəpəkli çörək.
“Post-koronavirus sindromu sinir sistemi səviyyəsində meydana gəlir, odur ki, sinir sisteminə reabilitasiya yaxşı təsir göstərəcək. Qanda nə qədər sərbəst karbohidratlar varsa, beyin də bir o qədər hərəkətə gəlir və qoruyucu rejimə keçir”, - mütəxəssis izah edib.
Aytən Məftun
-
MDB14:08Məşhur Xalq artisti 88 yaşında vəfat etdi
-
Magazin213:03Kasselin keçmiş arvadı hamamdan elə foto paylaşdı ki... - FOTO
-
MDB11:52Gəzməyə gedən 4 uşaq yoxa çıxdı - FOTO
-
Region11:30İrəvanda daha bir hindistanlı müəmmalı şəkildə öldü
-
Digər11:11Barda dəhşətli atışma: 10 nəfər öldü
-
Səhiyyə10:52Həkim bağırsağı sağlam saxlayan məşhur içkilərin adını açıqladı
-
Magazin209:43Məşhur aktyor öldü
-
İKT09:32Bu ölkə süni intellektə 9 milyard dollar ayırır




























