Ən çox enerji verən 21 TƏBİİ QİDA
Bizi izləyin

Sağlamlıq

Ən çox enerji verən 21 TƏBİİ QİDA

Çox zəhmət çəkə və çox səy göstərə bilərsiniz, lakin enerjinizin olmamasının səbəblərindən biri də etdiyiniz yanlış qida seçimləridir.

Publika.az bol lifli, yavaş həzm olunan, enerjinizə enerji qata biləcək və qan şəkəri səviyyəsinin tarazlığını qoruyan qidaları təqdim edir:

Toxumlar

Çia toxumu, kətan toxumu, kinoa və balqabaq toxumu kimi toxumlar da enerji səviyyənizi artıra bilər. Bu toxumlar ümumiyyətlə yüksək miqdarda bitki mənşəli omeqa-3 yağ turşularını ehtiva edir.

Omeqa-3 də iltihab və yorğunluqda çox təsirlidir. Toxumlardakı lif həmçinin qida maddələrinin həzmini yavaşlatmaqla enerjinizi dinamik saxlayır. Kinoa karbohidratlarda yüksək olmasına baxmayaraq aşağı qlisemik indeksə malikdir. Bu da onu çox yaxşı bir enerji mənbəyi edir. O, həmçinin manqan, maqnezium və folatla zəngindir.

Banan

Enerji verən ən yaxşı qidalardan biridir. Bu, enerji səviyyənizi artırmağa kömək edən kompleks karbohidratlar, kalium və B6 vitamininin əsas mənbəyidir.

Alma

Tərkibində təbii şəkər və çoxlu miqdarda lif olan alma enerjinin artırılmasında da rol oynayır. Bundan əlavə, almanın tərkibində yüksək miqdarda antioksidan var.

Tədqiqatlar göstərir ki, antioksidantlar karbohidratların həzmini ləngidir, buna görə də daha uzun müddət ərzində enerji buraxırlar.

Balıq

Somon və tuna kimi yağlı balıqlarda yaxşı səviyyədə protein, yağ turşuları və B vitaminləri var. Bundan əlavə, 1 porsiya qızılbalıq və ya tuna balığı gündəlik omeqa-3 və B 12 ehtiyacını tam şəkildə təmin edir.

Araşdırmalar göstərir ki, Omeqa-3 yorğunluğa səbəb olan xroniki iltihabı azaldır. Vitamin B 12 də qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalını dəstəkləyir, dəmirin bədəndə daha yaxşı sorulmasına imkan verir. Bu, yorğunluğu azaldır və enerjini artırır.

Qatıq

Qatığın tərkibindəki karbohidratlar əsasən laktoza və qalaktoza kimi sadə şəkərlərdir. Bu şəkərlər parçalandıqda istifadəyə hazır enerji verirlər. Bundan əlavə, qatıq zülalla doludur, bu da karbohidratların həzmini yavaşladır və bununla da şəkərin qana keçməsini ləngidir.

Qəhvəyi düyü

İşlənməmiş olduğu üçün ağ düyüdən daha az lif, vitamin və mineral ehtiva edir. Karbohidratları və zülalları parçalayaraq enerji istehsalını təmin edən manqanla da zəngindir.

Qlisemik indeksi aşağı olan qida olduğu üçün qan şəkərini də tarazlıqda saxlayır və gün ərzində ani enerji düşməsinin qarşısını alır.

Şirin kartof

Dadlı olması ilə yanaşı, şirin kartof qidalı bir enerji mənbəyidir. Tərkibindəki lif və kompleks karbohidratlar sayəsində bədəndə yavaş həzm olunur və davamlı enerji axını yaradır.

Avokado

Avokadonun tərkibindəki sağlam yağlar bədəndə saxlanıla və enerji mənbəyi kimi istifadə edilə bilər. “Superfood” hesab edilən avokado da yaxşı karbohidrat mənbəyidir.

Yumurta

Bədənə davamlı enerji verə bilən zülalla doludur. Bundan əlavə, yumurtada olan lösin maddəsi hüceyrələrin şəkərdən daha yaxşı istifadə etməsinə və enerji istehsalına kömək edir.

B vitaminlərinin yaxşı mənbəyi olan yumurta həm də yaxşı bir yağ yandırıcıdır.

Su

Kifayət qədər su içməmək bədən funksiyalarını ləngidən susuzluğa səbəb ola bilər və özünüzü ləng və yorğun hiss edirsiniz. Susuz olmasanız belə, su içməklə bunun qarşısını ala bilərsiniz.

Şokolad

Tünd şokolad adi və ya südlü şokoladdan daha yüksək kakao tərkibinə malikdir. Kakaonun tərkibindəki antioksidanların bədəndə qan axını artırmaq kimi bir çox sağlamlıq faydaları da göstərilmişdir.

Bundan əlavə, bu antioksidanlar yaratdığı qan axınının artması zehni yorğunluğu azaltmağa və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Lobya - Mərci

Qara lobya və qara gözlü noxud enerji verən qidalar arasında ən məşhurudur. Bu lobya enerji istehsalında iştirak edən bədənin hər bir hüceyrəsi üçün yaxşı fol turşusu, dəmir və maqnezium mənbəyidir. Yavaş həzm olunduğu üçün qan şəkərini də tarazlıqda saxlayır.

Mərci folat, manqan, sink və dəmir ehtiyatlarınıza töhfə verməklə enerji səviyyənizi artıra bilər. Protein mənbəyi olan mərcimək hüceyrə enerjisinin istehsalına və bu minerallardan enerji üçün qida maddələrinin parçalanmasına kömək edir.

Portağal

Yüksək miqdarda C vitamini ehtiva edir. Antioksidant stresə qarşı təsirli olan C vitamini yorğunluğu aradan qaldırmağa da kömək edir. Portağalın fiziki performansı artıraraq əzələ yorğunluğunu aradan qaldırdığı aşkar edilib.

Qoz - fındıq

Badam, qoz və kaju fıstığı da daxil olmaqla əksər qoz-fındıqların kalorisi yüksəkdir, zülal, karbohidrat və sağlam yağlar çoxdur. Xüsusilə qoz, omeqa-3 və omeqa-6 yağ turşuları və antioksidantlarla zəngindir ki, bu da enerji səviyyələrini artırmağa və iltihabı və antioksidant qorumağa kömək edir.

Çuğundur

Çuğundur və çuğundur şirəsində yüksək miqdarda olan nitratlar enerji istehsalına cavabdeh olan mitoxondrilərin effektivliyini artırır və toxumalara daha çox oksigen nəqlini təmin edir. Bu səbəbdən bəzi idmançılar enerjilərini artırmaq üçün çuğundurdan dəstək alırlar.

Yaşıl çay

Qəhvə kimi, yaşıl çay da enerji səviyyənizi artıra bilən kofein ehtiva edir. L-theanine, narahatlıq və titrəmə kimi kofeinin təsirlərini yüngülləşdirərək daha hamar bir enerji artımı təmin edir. Bundan əlavə, yaşıl çay da yağların parçalanmasını və norepinefrin hormonunun ifrazını artıraraq yorğunluğu azaldır. Oksidləşdirici stress və iltihabın qarşısını almağa kömək edir.

Popkorn

Duzsuz və yağsız olan popkorn karbohidrat və liflə zəngindir. Bu onu aşağı kalorili və sağlam enerji mənbəyi edir.

Yulaf əzməsi

Yulaf əzməsi su ilə birləşdirildikdə qalın gel əmələ gətirən həll olunan lif olan beta qlükan ehtiva edir. Bu jele kimi quruluş mədənin sürətlə boşalmasının qarşısını alır və qlükozanın qana keçməsini gecikdirir.

Günay Cavanşir

Oxumağa davam et
Reklam
Reklam

Gündəm