Qaraciyərə zərər verən məhsullar
Bizi izləyin

Sağlamlıq

Qaraciyərə zərər verən məhsullar

Qastroenteroloq və diyetoloq Nuriya Dianova “Moskva 24” telekanalına bildirib ki, bir neçə meyvəni qarışdırmaq qaraciyərin yağlanmasına səbəb ola bilər.

Publika.az xəbər verir ki, ekspertin sözlərinə görə, bir porsiyada 200 qramdan çox meyvə yeyirsinizsə, bu, böyük miqdarda fruktozanın orqanizmə daxil olmasına səbəb olacaq.

“Həddindən artıq fruktoza qaraciyərdə yığılır və o, əziyyət çəkməyə başlayır. Həmçinin tərkibində fruktoza olan qidalardan və qatqılardan sui-istifadə etməyin. Eyni nəticələrə sənaye emalından keçmiş məhsulların istifadəsi də səbəb ola bilər. Onların tərkibində qaraciyəri yükləyən çoxlu əlavələr və konservantlar var. Bunlar bizim üçün yad komponentlərdir. Və qaraciyər funksiyasının pozulmasına gətirib çıxara bilər, o, hər şeyi emal edir, hər şeydən istifadə edir. Əgər insanda artıq qaraciyər xəstəliyi varsa, məsələn, sirroz varsa, tərkibində əlavələr olan məhsullar onun üçün ümumiyyətlə əks göstərişdir. Mümkün qədər təbii qidalara üstünlük verin”, - diyetoloq vurğulayıb.

Bundan əlavə, yağlı, qızardılmış və şirin qidaların birləşməsi qaraciyərin yağlanmasına səbəb ola bilər.

“Bu, məsələn, fəstfud və ya kolbasa ola bilər, burada yağın miqdarı heç də ətin miqdarından az deyil, təxminən yarısıdır. Belə məhsullar çox yağlı və zərərlidir. Nəticə alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyidir. Qaraciyərin özündə piylərin çökməsi var və onun funksiyası zamanla pozulur. Bu, hüceyrələrin yavaş-yavaş ölməyə başlaması ilə özünü göstərir” - Dianova deyib.

Qastroenteroloq xatırladıb ki, spirtli içkinin təhlükəsini də unutmamalıyıq: “Alkoqol piylərin çökməsinə də kömək edir, həddindən artıq dozada dağıdıcı təsir göstərir”.

Oxumağa davam et
Reklam
Reklam

Gündəm