Sağlamlıq
Qoz-fındıq yeyənlər niyə çox yaşayır?
Fındıq və günəbaxan tumları erkən ölüm riskini yarıya endirir, çünki bu qidalar omeqa-6 yağ turşuları ilə zəngindir.
Publika.az xəbər verir ki, bu barədə Şərqi Finlandiya Universitetinin (UEF) alimləri açıqlama yayıb.
“Omeqa-6 çoxlu doymamış yağ turşularıdır və qanda xolesterinin səviyyəsini normallaşdırır, iltihab əleyhinə birləşmələrin istehsalını təşviq edir, təzyiqi normallaşdırır və bununla da ürək-damar sisteminə faydalı təsir göstərir”, - tədqiqatçılar izah ediblər.
Təcrübə zamanı alimlər 42-60 yaş arası 2480 nəfərin qanında yağ turşularının səviyyəsini təhlil ediblər. Daha sonra iştirakçılar 22 il ərzində müxtəlif testlərdən keçiblər və bu müddət ərzində 1143 nəfər müxtəlif xəstəliklərdən ölüb. Məlum olub ki, rasionda qoz-fındıq və günəbaxan tumlarına üstünlük verənlərdə linoleik turşusu yüksək olduğu üçün erkən ölüm riski 43% azalıb.
-
İnanc20:24
Ağdam Cümə məscidində ilk Azan - VİDEO
-
Cənubi Qafqaz19:36
Ermənistan hərbçisi Azərbaycanla sərhəddə minaya düşdü
-
Avropa17:21
Makrondan qorxunc iddia: Avropa dağılacaq, köçkünlər olacaq
-
Kriminal16:33
Özünü ölmüş kimi təqdim edən biznesmenə hökm oxundu
-
MDB16:00
Avropa Yer üzündən silinəcək, Amerika isə... - Belarusdan şok hədə
-
Rəsmi xronika15:29
İlham Əliyev və Japarov Ağdamda - FOTOLAR
-
Sosial14:51
Videomu paylaşıb məni biabır etmək istəyirlər - Cahangir Əsgərov
-
Sosial14:16
Elmira Süleymanova vəfat etdi - FOTO