Sağlamlıq
Qoz-fındıq yeyənlər niyə çox yaşayır?

Fındıq və günəbaxan tumları erkən ölüm riskini yarıya endirir, çünki bu qidalar omeqa-6 yağ turşuları ilə zəngindir.
Publika.az xəbər verir ki, bu barədə Şərqi Finlandiya Universitetinin (UEF) alimləri açıqlama yayıb.
“Omeqa-6 çoxlu doymamış yağ turşularıdır və qanda xolesterinin səviyyəsini normallaşdırır, iltihab əleyhinə birləşmələrin istehsalını təşviq edir, təzyiqi normallaşdırır və bununla da ürək-damar sisteminə faydalı təsir göstərir”, - tədqiqatçılar izah ediblər.
Təcrübə zamanı alimlər 42-60 yaş arası 2480 nəfərin qanında yağ turşularının səviyyəsini təhlil ediblər. Daha sonra iştirakçılar 22 il ərzində müxtəlif testlərdən keçiblər və bu müddət ərzində 1143 nəfər müxtəlif xəstəliklərdən ölüb. Məlum olub ki, rasionda qoz-fındıq və günəbaxan tumlarına üstünlük verənlərdə linoleik turşusu yüksək olduğu üçün erkən ölüm riski 43% azalıb.

-
Nida Xəbər 01:05
Leyla Əliyevadan təbrik paylaşımı: oğullarına təşəkkür etdi - FOTO
-
Hadisə01:00
Sumqayıtda XAOS: Taksilər avtobusların hərəkətinə mane olurlar - VİDEO
-
Magazin100:33
Mehin Hümbətova tamamilə dəyişdi - VİDEO
-
Qoroskop00:14
Günün ULDUZ FALI: Gəlirli gün olacaq
-
Dünya1 Dekabr 23:59
Dövlət rəsmisi “uydurma ölkə" ilə müqavilə imzaladı - ara qarışdı
-
Hadisə1 Dekabr 23:14
Bakıda ödəmə terminallarına qənim kəsilən şəxsdən xəbər var - FOTO
-
Hadisə1 Dekabr 23:08
Bakıda məktəbli qız döyüldü - TƏFƏRRÜAT / AÇIQLAMA – FOTO
-
Sosial1 Dekabr 22:49
300 dollarlıq gömrük limiti endirilir? - VİDEO