Ürəyi və damarları qoruyan qida əlavələri
Bizi izləyin

Sağlamlıq

Ürəyi və damarları qoruyan qida əlavələri

Amerika alimləri ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmaqda qida əlavələrinin effektivliyini qiymətləndirib və onlardan ən faydalılarının adlarını açıqlayıblar.

Publika.az xəbər verir ki, Braun Universitetinin tədqiqatının nəticələri “Journal of the American College of Cardiology” jurnalında dərc olunub.

Güman edilir ki, antioksidant əlavələr oksidləşdirici stressi azaltmaqla bir çox ürək-damar xəstəliklərinin inkişafının qarşısını alır. Ürək-sağlam Aralıq dənizi pəhrizinə antioksidantlarla zəngin qidalar daxildir. Lakin antioksidantlarla əlavələrin faydaları sual altında qalır.

Alimlər 27 müxtəlif növ antioksidant əlavələrin təsirini araşdırıb. 884 araşdırmanın məlumatlarını təhlil ediblər. Onlarda ümumilikdə 883 mindən çox xəstə iştirak edib.

Omeqa-3 yağ turşuları (ürək-damar ölümünün azaldılması), fol turşusu (insult riskinin azalması) və koenzim Q10 (bütün səbəblərdən ölüm hallarının azaldılması) ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınması üçün ən faydalı hesab edilmişdir.

Omeqa-6 yağ turşuları, L-arginin, L-sitrulin, D vitamini, maqnezium, sink, alfa-lipoik turşu, melatonin, katexin, curcumin, flavanol, genistein və quercetin də ürək-damar riskini azaldır. Vitamin C, D vitamini, E vitamini və seleniumun uzunmüddətli ürək-damar xəstəliklərinin nəticələrinə və ya 2-ci tip diabet riskinə heç bir təsiri olmayıb. Və beta-karoten əlavələri bütün səbəblərdən ölüm hallarını artırıb.

Tədqiqatçıların dediyinə görə, tapıntılar, faydalı əlavələrin xüsusi birləşmələrini ehtiva edən daha fərdiləşdirilmiş, dəqiq pəhriz müdaxilələrinə ehtiyac olduğunu göstərir. Optimal birləşmələri müəyyən etmək üçün əlavə tədqiqatlara ehtiyac var.

Ayşən

Oxumağa davam et
Reklam
Reklam

Gündəm