Qırmızı və qara məhsulların dəriyə möcüzəvi təsiri
Bizi izləyin

Gözəllik

Qırmızı və qara məhsulların dəriyə möcüzəvi təsiri

Erkən qocalmanın səbəblərindən biri də orqanizmdə sərbəst radikalların çoxluğudur.

Publika.az xəbər verir ki, bu sözləri Tibb elmləri namizədi və ANO Araşdırma Mərkəzinin “Sağlam Qidalanma” icraçı direktoru Svetlana Pavliçenko Gazeta.ru-ya deyib.

Onun sözlərinə görə, həddindən artıq çox sərbəst radikallar hüceyrə strukturlarına, DNT-yə zərər verir və qocalmanı sürətləndirir. Bu proseslə mübarizə aparmaq üçün o, rasiona bir sıra antioksidantlarla zəngin qidaları daxil etməyi tövsiyə edir:

“İlk növbədə zeytun yağına diqqət yetirməlisiniz. Bu yağ elmə məlum olan ən güclü antioksidantlardan biri olan E vitamini ilə zəngindir. Həm regenerasiya proseslərini yaxşılaşdırır, həm də hüceyrələrin bərpasına kömək edir. E vitamini eyni zamanda xərçəng əleyhinə, iltihab əleyhinə və ağrıkəsici təsirlərə malikdir”.

Həmçinin qidalanma mütəxəssisi qırmızı və qara giləmeyvələrə diqqət yetirməyi tövsiyə edir, çünki onlara rəng verən piqmentlər antosiyaninlər və fitosyaninlər antioksidantdır və xroniki iltihabla mübarizədə, sərbəst radikalların və neyronların fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Həmçinin Pavliçenkonun fikrincə, rasionda müxtəlif tərəvəzlər də üstünlük təşkil etməlidir.

“Yaşıl kahı, ispanaq və kələm C vitamini, mis və sinklə zəngindir. Bu qidalar orqanizmdə birləşdirici toxuma əmələ gətirən zülal olan kollageni sintez etmək üçün lazımdır. O, dərinin tonunu və elastikliyini saxlamağa kömək edir, eyni zamanda təravətləndirir”.

Bundan əlavə, Pavliçenko doymamış yağ turşuları ilə zəngin olan balqabaq toxumu, qoz, badam və keşyuya diqqət yetirməyi məsləhət görür:

Bu məhsullar dərini gənc və parlaq saxlamağa kömək edəcək. Digər güclü antioksidant mənbəyi avokadodur - onun tərkibindəki lutein və zeaksantin gözləri ultrabənövşəyi şüalardan qoruyur və yaşa bağlı yaranan degenerasiyanın qarşısını alır".

Oxumağa davam et
Reklam
Reklam

Gündəm