Xüsusi
Bakıda hansı ətirdən istifadə etməli və onun qalıcı olması üçün nə etməli - Tanınmış əttar SİRLƏRİ AÇDI
Azərbaycanda öz işinin bilicisi olan tanınmış əttar Murad Məsud Publika.az-a müsahibə verib.
Müsahibənin I hissəsini buradan oxuya bilərsiniz.
- Hər şəhərin özünəməxsus spesifik qoxusu olur. Bakı
dedikdə hansı qoxular yada düşür?
- Maraqlı sualdır. Məsələn, əncirin, üzümün və isti qumun
qoxusundan Bakını xatırladan ətir hazırlamaq olar. Bu qoxuları əldə
etmək çətin deyil və hazırda kimlərəsə yeni bir ətir üçün ipucu
vermiş olduq (gülür).
- Ətriyyatçının kimyanı bilməsi nə dərəcədə
vacibdir?
- İstehsalatda iştirak edirsə, əlbəttə ki, vacibdir. Kimyanı nə
qədər dərin bilsəniz, ətriyyat haqqında anlayışınız bir o qədər çox
olacaq. Həmçinin ətirləri tanımaqda kömək edəcək. Lakin
istehsalatda iştirak etmirsinizə, kimya elmini bilmək vacib
deyil.
- Ətir seçimi haqqımızda hansısa informasiya daşıya
bilir?
- Bizdə insanlar olduqları kimi görünmürlər, müəyyən tərəflərini
pərdələyir və olduqlarından fərqli təəssürat yaratmağa çalışırlar.
Bu mənada insanların ətir seçiminə əsasən xarakteri haqqında
hansısa qənaətə gəlmək və fikir yürütmək çətindir.
- Həddən artıq parfum istifadə edənlərə nə demək
istərdiniz?
- Tutarlı səbəb yoxdursa, sadəcə olaraq diqqət cəlb etmək
istəyirlər. Gündəmdə olan brend ətirlər istifadə edən insanlar
gördükdə, onların axına düşdüyü qənaətinə gəlirəm. Bu da onların
seçimidir, nəsə demək ixtiyarımız yoxdur. Amma bəzən unudulmuş, az
tanınan və ya az insan tərəfindən istifadə edilən ətirlərdə dayanan
insanlar olur, daha çox diqqətimi onlar çəkir, öz individuallıqları
ilə.
- Bunlardan birini seçin: acı, turş, şirin, duzlu və ya
tünd. Və səbəbi?
- Şirin ətirləri qətiyyən xoşlamıram, çünki məni yorur. Xüsusən də
xanımlar aşırı şirin, floral və feminen istifadə etdikdə düşünürəm
ki, diqqət mərkəzində olmağa çalışırlar. Geyim seçimində də
belədir. Həyatda olğunlaşmış insanlar bilir ki, həddən artıq
açıq-saçıq geyim tərzinin altında bir mesaj var...
Acı dadları yeməkdə sevsəm də, ətirdə alınmır. Ümumiyyətlə, sırf acı notlardan ibarət ətir yoxdur. Mütləq başqa bir qoxu ilə tandem yaradılır.
Turşməzə notlar məndə gözəl duyğular oyadır. Qışda, qarlı havada az miqdarda tünd ətir yerinə düşür. Ya da bəzən çiskinli hava olur, qaşına, kirpiyinə, saqqalına, şeh düşür. O ərəfədə tünd, tərkibi ədviyyəli, əmbərli ətir də oldusa hər şey tamamdır.
Duzlu ətirlər favorilərim arasındadır. Duzun özünün konkret qoxusu yoxdur, hansısa qoxular vasitəsilə duz qoxusunun assosiasiyasını yaratmaq mümkündür. Bu isə böyük zəhmət və vaxt tələb edir. Belə ətri sevə-sevə istifadə edərəm. Dəniz kənarında böyümüşəm, qumsalın istidə hiss olunan qoxusu ilə dəniz iyinin vəhdətinə aşiqəm...
- Ətrin qalıcı olması və qoxunun ətrafa yayılması üçün
onu necə və haralara tətbiq etmək lazımdır?
- Təmiz dəriyə və təmiz paltarın üzərinə sıxılmalıdır ki, ətir
özünü göstərə bilsin. Sintetik materialların üzərinə vurulan ətir
pis nəticə verir. Təbii ki, ətir pambıq və kətan kimi təbii
parçaların üzərində daha xoş qoxu yaradır.
Ətrin dəridə qalıcı olması və ən əsası özü kimi qalması üçün hər hansı əlavə qoxulu maddələrdən istifadə edilməməlidir. Məsələn, duş gelinin üzərindən ətir vursanız, qoxusunu dəyişəcək.
Bəzi brendlər ətrin eyni adda xüsusi kremlərini istehsal edir. İkisini bir arada istifadə etdikdə daha uzun müddətli qalır. Yağ qoxunu özündə həbs edir, odur ki yağlı dəri ətri öz üzərində daha çox saxlayır, quru dəridə isə daha tez buxarlanaraq uçub gedir. Yaxud da qoxusuz kremlərin üzərindən istifadə edə bilərsiniz. Şübhəsiz ki, ətrin qalıcı olmasında keyfiyyəti mühüm rol oynayır, onun yağlılıq dərəcəsi də yüksək olmalıdır.
Qalıcı ətir daha az ətrafa yayılır. Ətrin yayılması üçün qoxu molekulları buxarlanmalıdır. Ətrin daha tez buxarlanaraq qoxunun ətrafa yayılmasını istəyirsənizsə, ən yaxşısı münasib qiymətə aldığınız ətri bədənin isti və nəbzin atdığı yerlərə sıxın. Daha qalıcı olması üçünsə onu paltarın üzərinə vurun, az miqdarda nəm saçlara da vurmaq olar.
- Azərbaycanda parfümeriyanın mövcud vəziyyətini və gələcəyini necə təsəvvür edirsiniz?
- Bu barədə nikbin sözlər demək olmur. Keçən il vitrinlərində
özümün də hazırladığım bir neçə ətrin mövcud olduğu mağazalar
şəbəkəsi açdıq. Nəticə olaraq maddiyyat yaradıcılığın önünə keçdi.
Bu və bu kimi bir çox səbəblər olduqca ətir sənətinin inkişafından
söhbət gedə bilməz.
Əttarlığı öyrənmək istəyənlər var. Çalışıram ki, onlara istiqamət
verim. Lakin müəyyən hədəfə çatdıqdan sonra əlaqələri tamamilə
kəsirlər və ya sui-istifadə edirlər, yaxud da özlərinin çata
bilmədiyi məqama başqa bir insan çatırsa, onun haqqında neqativ
fikirlər səsləndirirlər. Bəzən ətriyyat işi ilə topdansatış formada
məşğul olanlar ehtiyat edirlər, rəqabətdən çəkinirlər, bəzi
həqiqətlərin alıcılara çatdırılmasından səksəkədə olurlar və
nəticədə süni maneələr yaradırlar.
Təvazökarlıqdan uzaq ola bilər, amma ətir haqqında məndən əvvəl və
sonra da mənim qədər danışan, yazan-pozan, özünü həlak edən, bu
sənətin sirlərini araşdıran ikinci bir adam tanımıram. Əgər varsa
və bu müsahibəni oxuyursa, mənimlə əlaqə saxlasın. Bilgi mübadiləsi
edərik, yeni işlər görərik. Müraciət edənlərin əksəriyyətinin
birinci hədəfi qazanmaqdır, elə ikinci və üçüncü hədəf də qazanmaq
olur. Hər kəs istəyir ki, daha çox pul qazansın, amma zəka, vaxt,
enerji və ağıl sərf etmək istəmirlər, işə yaradıcı münasibət yox
dərəcəsindədir. Bu kimi amillər ətriyyatçılığın Azərbaycanda
inkişafını sual altına salır.
- Ətir yağları Azərbaycana hansı ölkələrdən gətirilir?
- Yağlar Avropa ölkələrindən, xüsusilə İsveçrə, Fransadan, çox
az hallarda İspaniya və Türkiyədən gətirilir. Bəzən deyirlər ki,
Dubaydan gəlir. Dubayın özünə belə ətir yağları Avropadan
gətirilir.
İstər yağ, istərsə də sıradan ətirlər çox az qismini çıxmaqla
bütünlükdə sintetikdir. Ərəblər özləri üçün təbii xammaldan
hazırlanan ətirlərdən faydalanır. Onları belə Avropadakı zavodlar
istehsal edir. Ən əsası isə Çindən ümumiyyətlə ətir yağları
gəlmir.
- Eyni qoxunun başqa dərilərdə fərqli iy verməsi və
başqalaşması normaldır? Dəri və qoxu arasında əlaqəni necə izah
edirsiniz?
- Eyni ətir müxtəlif dərilərdə çox da fərqli qoxu verə bilməz. Dəri
və qoxu arasında əlbəttə ki, əlaqə var. Sadəcə bu əlaqə çox ciddi
dəyişikliyə səbəb olmur. Məsələn, tərli dəriyə vurulan ətirlərin
qoxusu azca seçilə bilər. Həmçinin yağlı dəri ətri özünə həbs
etdiyi üçün daha uzun müddət qalır və kəskinləşir, quru dəridə isə
tam tərsi baş verir. Ümumilikdə dərimizin elə gücü yoxdur ki, ətrin
molekulyar sistemini dəyişdirə bilsin.
- Bədən kimyası, qidalanma qaydası, qəbul etdiyimiz
dərmanlar kimi bir çox faktor ətirlərin bədəndəki təsirini
dəyişdirirmi?
- Yediyimiz qidalar və qəbul etdiyimiz dərmanlar bədənin qoxusuna
təsir etdiyi kimi, avtomatik olaraq bu, ətirlərin qoxusuna da təsir
göstərir. Ət, balıq, ədviyyat çox yeyən insanların dərisindən
nisbətən kəskin qoxu gəlir. Kəskin qoxu ilə ətir birləşdikdə qismən
də olsa fərqli nəticə alınır, bütünlükdə isə ətri dəyişə
bilmir.
- Sizcə, əttar zövqü nədir və onu necə inkişaf etdirmək
olar?
- Zövq insanın xarakteri, dini inancı, etnik göstəriciləri, kimliyi
və s. bu kimi amillərdən asılı olaraq formalaşır. Bəzi əttarlar
70-80-ci illərin klassik və vintaj ətirlərini sevir, digər hissəsi
şərq üslublu ətirlərə üstünlük verir, başqaları ancaq niş
parfümlərlə məşğuldur və s.
Ətirlərdə və geyimlərdə hansısa tendensiyaların, standart dəbin olmasının tərəfdarı deyiləm. Toplumun ənənəsinə, inanclarına, əxlaqına təsir etmirsə və qıcıqlandırmırsa, hər istədiyini geyinə, eləcə də istədiyin ətri vura bilərsən.
Əttar zövqünün xüsusi bir tərifi yoxdur, ilk növbədə onun pisi yaxşıdan ayıra bilmək qabiliyyəti olmalıdır. Ümumiyyətlə, “pis və yaxşı nədir”, “onu kim təyin edir” kimi suallara cavab tapmalıdır. Ən azından sintetiki təbiidən ayırmağı bacarmalıdır. Bu qabiliyyəti inkişaf etdirmək üçün daha çox vaxt, ətirlərlə çalışmaq, oxumaq və əlindəki bütün resurslardan istifadə etmək lazımdır. Həmçinin qaragüruha qoşulub trendə qaçmamalıdır. Özünü sadəcə pul gətirən ətirlərin hazırlanıb satılmasına kökləməməlisən. Ətirlə yaşamalı və xoşbəxt olmağı bacarmalısan ki, yaradıcı iş görə biləsən.
- Qış və yay, gündüz və axşam ətirləri… Belə bir bölünmə
mövcuddurmu və ya bu, sadəcə marketinq işidir?
- Belə bir bölünmə mövcuddur. Amma marketinq səbəbiylə bu işi bir
qədər də şaxələndirib və qəlizləşdiriblər.
- Mağazalarda bəzən satıcılar ətirlərin bir qisminin
“gənc xanımlar” üçün, digərinin isə “yaşlı xanımlar” üçün daha
uyğun olduğunu iddia edir. Həqiqətən ətirlərdə yaş kriteriyası
var?
- Bu, həyata olan yanaşmamızdan asılıdır. Məsələn, xına saça
xeyirdir, amma xına dedikdə ağlımıza yaşlı xanım gəlir. Halbuki,
xınanı istənilən yaşda xanımlar istifadə edə bilər. Eyni hal
ətirlərə də aiddir. Şən, dinamik və şirin qoxuların gənc xanımlar
üçün məqsədəuyğun olması fikri formalaşıb. Vintaj ətirlədə istifadə
edilən inqrediyentləri hiss edəndə elə düşünürük ki, yaşlı
xanımlara daha uyğundur. Bu, xalqın mentaliteti və adət-ənənəsi ilə
bağlıdır. Yaşlı, uşaq və gənclər üçün müəyyən geyim tərzləri olduğu
kimi, ətirləri də müəyyən yaş kateqoriyasına əsaslandırmaq olar.
Buna riayət etmək və ya etməmək mümkündür. Hər halda satıcının
bölməyi düzgün deyil, buna alıcı özü qərar verməlidir.
- Parfum və tualet suyunun istifadə müddəti nə
qədərdir?
- İlk növbədə günəş şüalarından, işıqdan, istidən qorumaq lazımdır,
konkret istifadə müddəti yoxdur. Ətri qaranlıq yerdə, otaq
temperaturunda öz qutusunda uzun müddət saxlamaq olar. Zirzəmiyə və
ya evin sərin köşəsinə də qoymaq olar. Heç bir halda hamamda
saxlamaq düzgün deyil. Hamamda temperatur dəyişikliyi mütəmadi
olaraq baş verdiyi üçün ətir orada keyfiyyətini tez itirə
bilər.
- Mövsümə əsasən ətir seçimi haqqında nə deyə
bilərsiniz? Payızda hansı notlarda olan ətirlər seçək?
- Burada qəribə paradoks var. İş orasındadır ki, açıq ətirlər yayda
daha tez buxarlanıb uçur. İsti ölkələrdə insanlar sitrus
notlarından ibarət ətirlər vurmur. Buna səbəb açıq notların sürətlə
buxarlanmasıdır.
Tünd ətir istifadə etdikdə qoxusu dəyişir, lakin bu proses Bakıda daha çətin gedir. Paytaxtın çox rütubətli olması qoxu sisteminə pis təsir edir.
Təravət və rahatlıq gətirməsi üçün yayda sərin ətirlər, payızdan qışa doğru karamel, qəhvə, yaxşı müşk, səndəl və əmbər qoxusundan hazırlanan ətirlərə yönəlmək olar. Hava sərinləşdikcə ətrin tündlüyü nisbətən artırmaq olar.
- Müsahibə üçün minnətdaram.
- Dəvətiniz üçün çox sağ olun. Sizə və bütün ətir sevərlərə uğurlar
arzu edirəm.
Aytən Məftun
-
Ekopublika.az05:15
Azərbaycanda bu məhsullar UCUZLAŞDI
-
Dünya02:43
İki bələdiyyə sədrinə cinayət işi açıldı - Vəzifədən uzaqlaşdırıldılar
-
Dünya01:55
Berbokun Bakıda niyə nikah üzüyü taxmadığı bilindi
-
Hadisə00:55
Azərbaycanlı "diplomat" İstanbulda saxlanıldı - 70 kilo qızılla
-
Qoroskop00:35
Günün qoroskopu: çəkdiyiniz zəhmətin bəhrəsini görəcəksiniz
-
İdman22 Noyabr 23:18
“Qarabağ” rəqəmlərlə Fransaya elə bir mesaj verdi ki… - FOTO
-
Nida Xəbər 22 Noyabr 23:03
Bakıda keçirilən COP29 bu tarixdə bitəcək
-
Magazin122 Noyabr 22:02
Aşıq Zülfiyyə: "Oğlumla 3 gündür danışmıram, bütün nömrələrini "blok"a atmışam" - VİDEO