Sağlamlıq
Möcüzəli toxum: Qəbizliyə son
Çia toxumları son illərdə məşhurlaşmasını bir çox faydalı xüsusiyyətlərinə borcludur. Xüsusilə qəbizlik problemi olanlar üçün möcüzəvi təsirə malikdir, çia toxumları həzm sistemini tənzimləyərək bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir.
Publika.az oxucuları çia toxumunun həm faydaları, həm də zərərləri ilə tanış edib.
Hansı faydaları var?
Qlüten həssaslığı olan insanların rasionu böyük əhəmiyyət kəsb edir. Sağlamlıq üçün faydalı olan qidaları seçmək istəyən insanlar çia toxumlarını rahatlıqla yeyə bilərlər.
Çia toxumları tərkibindəki antioksidant və minerallarla qocalmanı gecikdirməyə kömək edir.
Vitaminlərlə zəngin olan çia toxumu dəri sağlamlığı üçün çox faydalıdır.
Həzm sistemini tənzimləyən bağırsaqların daha yaxşı işləməsini təmin edir. Qəbizlik və həzmsizlik üçün yaxşıdır.
Ürək sağlamlığımı qoruyan xüsusiyyəti var.
Şəkərli diabet xəstələrinin müalicə zamanı istifadə etməsinə üstünlük verilə bilər.
Enerji verən xüsusiyyətlərə malikdir.
Maddələr mübadiləsini tənzimləyir.
Sümük sağlamlığını qorumağa kömək edir.
Xərçənglə mübarizə aparır.
Veqanlar üçün də faydalıdır.
Arıqlama prosesini müsbət şəkildə dəstəkləyir. Çünki yüksək lifli quruluşa malikdir və uzun müddət toxluq hissi yaradır.
Hamilə qadınlar da istifadə edə bilər.
Süd qəbul edə bilməyən insanlar üçün kalsium mənbəyidir.
Çia toxumlarının zərərləri nələrdir?
Çia toxumları yüksək liflərə malikdir. Buna görə də çox istifadə edilməməlidir. Əks halda, mədədə narahatlıq yaranacaq.
Çia toxumu çox su əmən bir qidadır. Ona görə də çia yedikdən sonra bol maye qəbul etməyə çalışın.
Liflərin həzm olunmasında problem yaşayan isanlar həddən artıq çia toxumu yeyərsə, onların həzm sistemi mənfi təsirlənər.
Astma və qida allergiyası olan insanlar çia toxumu yeməməlidir.
Azyaşlı uşaqlara çia toxumu yemək tövsiyə edilmir.
Çia toxumları necə yeyilir?
Çia toxumlarının hazırlanması olduqca sadə və asandır. Çiy halda yeyilə bilən çia toxumları su ilə şişir və smuzilərdən salatlara, qatıqdan yulafa qədər bir çox fərqli qidaya əlavə edilə bilər. Bundan əlavə, çia toxumlarını həm souslara, həm də şorbalara əlavə edə bilərsiniz. Çia toxumlarının gündəlik istehlak miqdarına diqqət yetirmək çox vacibdir. Gündəlik tövsiyə olunan çia toxumu miqdarı 1-2 yemək qaşığını keçməməlidir.
Qida dəyəri yüksəkdir
100 qram çia toxumu 42,1 q karbohidrat, 30,7 q yağ və 16,5 q protein ehtiva edir və orta hesabla 486 kkal enerji verir. Toxumda əsas yağ turşularından biri olan yüksək miqdarda a-linolenik turşu (ALA, omeqa-3) var. Tərkibinə yüksək kalsium, fosfor, kalium, dəmir və maqnezium da daxildir.
-
Maraq dünyası14:56
Bu 3 bürc 2024 bitmədən varlanacaq - Pul sel kimi gələcək
-
Nida Xəbər 13:56
Azərbaycanla sülh müqaviləsinin mətni gizlədilir: Ara qarışdı - İrəvanda nə BAŞ VERİR?
-
İdman13:24
Ulduz futbolçu yenə eşqə düşüb: Bu dəfə onu yoldan çıxaran kimdir? - FOTOLAR
-
Sosial12:28
Sabah yağış yağacaq, bəzi yerlərdə leysan olacaq - PROQNOZ
-
Yaxın Şərq11:36
Rusiya-Türkiyə müharibəsi başlayır: Qərbdən ŞOK İDDİA
-
MDB11:24
Putinin hamıdan gizlətdiyi qaranlıq sirri üzə çıxdı: bu ölkədə saxlanır - FOTOLAR
-
Yaxın Şərq10:54
Bəşər Əsəd çıxılmaz vəziyyətdə: Türkiyə ilə təmas axtarmağa başladı
-
Dünya10:06
Suriyada vəziyyət dəyişir: gərginlik pik həddədir - ABŞ bu iki ölkəni ittiham etdi